Vesti

Petočlana porodica živi od očeve nadnice

Foto: Marija Lazarevic, Top Press

Topola – Petar (45) i Nataša (41) Pantić iz sela Zagorica izrodili su tri zdrave devojčice. Kako kažu one su njihov ponos i njihova vera da će sutra biti bolje. Ipak teško im pada nemogućnost da njihovoj deci priušte detinjstvo kakvo imaju ostala deca.

Foto: Marija Lazarevic, Top Press

„Ja nemam posao, nema ni supruga. Jedini izvor prihoda je moja nadnica, kad je sezona radova u polju ja radim od jutra do mraka ne bi li zaradio neki dinar. Sada nema posla pa ni ja ne radim, idem po selu da pomognem kome treba kako bi uzeo neki dinar da prehranim decu. Supruga je vezana da čuva decu i da brine o njima pa ne može da se zaposli nigde jer nas dvoje živimo sami, o najmlađoj ćerkici ne bi imao ko da se brine ako bi se ona zaposlila. Starije dve idu u školu“, priča za TopPres Petar Pantić.

Valentina je treći razred, Nikolina prvi a najmlađa Kristina ima nepune četiri godine. Od roditelja ništa ne traže, dobri su đaci a za doktora neznaju.
„Deca su mi dobra, one su moja snaga. Poslušne su i majci pomažu u kućnim poslovima. Ali teško mi pada što nemam ni čizmice da im kupim, sad kad je bio sneg one do škole idu u patikama koje su nosile preko leta. Do škole idu pešice oko kilometar u jednom pravcu. Nikada ništa ne traže, znaju da nema. Ono što imamo podelimo prvo deci jer one nesmeju biti gladne a za nas dvoje šta ostane i ako ostane“, dodaje  Pantić.
Pantići nemaju pravo na dečiji dodatak, niti bilo kakvu vrstu pomoći ili novčane nadohnade, jer glava porodice Petar poseduje devet hektara zemlje.

Kuća porodice Pantić, Foto: Marija Lazarevic, Top Press

„Ja imam dosta zdravstvenih problema, kičma mi nije dobro, noga me boli. Kao mali imao sam oštećenje oka pa i ne vidim na njega dobro. Ali iako nisam svog zdravlja radim koliko mogu. Nemam mogućnosti da obrađujem zemlju, nešto su tu u selu uzeli pod zakup, imamo malo šume koristimo drva za ogrev da mi deca bar ne zebu. Zbog te zemlje nisam mogao da ostvarim nikakvu pomoć, ali daće Bog da jednog dana uz pomoć dobrih ljudi mogu da je obrađujem pa da imam i zarade od toga“, rekao je Petar.
Kuća je starije gradnje, Petar je uspeo da uvede vodu u kuću ali nije imao dovoljno sredstava da uradi kupatilo.

Foto: Marija Lazarevic, Top Press

„Najteže mi je što nemamo kupatilo, supruga ih kupa nad koritom. To su ipak devojčice, teško je, nemaju osnovno za normalno odrastanje kao druga deca“, drhtavim glasom kaže Petar.
Iako nemaju toliko toga ove devojčice imaju osmeh na licu, hrabro stoje uz svoje roditelje sa verom da će sutra biti bolje.

Agropress / TopPres

Ostavite komentar

error: Content is protected !!