Vesti

Piju kišnicu,kupaju se jednom mesečno,sve bliži odluci da se isele

Sjenica,suša, Foto:Agropress

Sjenica – Trista domaćinstava u opštini Sjenica već treći mesec je bez kapi pijaće vode. Suša koja je
ove godine bila dugotrajna, ugrozila je brojna domaćinstva na Pešterskoj visoravni čija egzistencija i opstanak zavise od uzgoja stoke.
Radomirka Kuč iz sjeničkog sela Boljare tvrdi da za svojih 80 godina nije zapamtila ovakvu sušu.
“Mučimo se, zimi nas ubije sneg i mraz, a leti evo i ovolika suša. Goveda i ovce vodimo da napojimo i po pet kilometara daleko, samo i ta izvorišta su sve slabija, a ako se nastavi ovakva suša, propadosmo”, jada se ova starica.

Sjenica,suša, Foto:Agropress

Sjenica,suša, Foto:Agropress

Četrdesetogodišnji Mića Kuč ističe da je sve bliže odluci da se odavde iseli, jer kako tvrdi uslova za život nema.
“Ako ja u 21. veku nemam kupatilo, nemam vode i kupam se jednom u mesec dana, o čemu mi onda pričamo. Država nas je zaboravila, pričaju o autoputu i da će sve onda biti bolje, a ja pitam državu šta će meni autoput ako ja nemam vode da popijem, nego pijem kišnicu, a stoka od koje živim mi skapava od žeđi”, ističe on.

On kaže da im iz opštine stiže pomoć i da su zadovoljni što ih bar oni nisu napustili, i dodaje da su svi svesni da su mogućnosti lokalne samouprve skromne.

Sjenica,suša, Foto:Agropress

Sjenica,suša, Foto:Agropress

U opštni kažu da čine sve što je u njihovoj moći, ali njihove mogućnosti su ograničene s obzirom na to da je budžet mali, a sredstva utrošena na sanaciju problema sa velikim mrazom i snegom već početkom godine.
“Od Sektora za vanredne situacije dobili smo dve gumene cisterne od po 10 kubika vode, potrebe su ogromne, pa mi šaljemo kamione sa tim cisternama u udaljena sela, dok cisterna komunalnog preduzeće dovozi vodu selima koja su bliže gradu”, kaže zamenik predsednika opštine Sjenica Kaličanin.
On kaže da tokom čitavog dana stižu pozivi žednih stočara za pomoć a strpljenje građana je na izmaku. Po čitav dan smo na terenu, ali sami ne možemo ništa da uradimo, apelujem i molim sve republičke institucije, Vladu, da dođu i sami se uvere kakva je situacija i pomognu nam”, apeluje Kaličanin.
Dodatni problem je i prekid radova na Pešterskom vodovodu koji bi umnogome ublažio muke ovih pešterskih gorštaka.

 

 

Ostavite komentar

error: Content is protected !!