Vesti

Plodna moravska zemlja idealna je i za proizvodnju cveća: Petrovići iz Stančića spremni da zašarene čačanska dvorišta i balkone

Porodično gazdinstvo Petrović,Stančići, Slobodan Petrović,Foto: Agropress

Čačak- Slobodan Petrović iz Stančića godinama je bio poznati povrtar u čačanskom kraju,ali je odluku da se bavi cvećarstvom doneo onog trenutka kada mu je grad,već treću godinu zaredom uništio kompletan rod povrća. Danas se vise nego uspešno ovim poslom bavi  čitava porodica.

Loši vremenski uslovi nisu išli na ruku proizvodjačima cveća,a ni trenutna epidemiološka situacija  pa mnogi asortiman nisu proširivali kada je u pitanju martovski program. U plastenicima Petrovića preovladavaju ciklame i primule.

Osmomartovski program jedan je od najzahtevnijih zato što cvet treba da se dovede u fazu cvetanja u martu, kada vreme nije pogodno zbog kišnih dana, javljaju se truleži na biljkama i neophodno je što više  provetravati plastenike .Sama proizvodnja ciklama traje 365 dana u godini i ona se seje ove godine za sledeću. Mi smo se poslednjih godina opredelili za uvoz rasada krajem jula ,početkom avgusta.,” kaže Slobodan za Agropress.

Porodično gazdinstvo Petrović,Stančići, , Foto: Agropress

Glavna sezona je prolećna pa se u ponudi može naći balkonsko cveće  gde preovladavaju muškatle i surfinije, a kada je reč o baštenskom prednost imaju begonije i kadife.

Porodično gazdinstvo Petrović,Stančići, ,Foto: Agropress

Plodna moravska zemlja, kvalitetan rasad i stalno angažovanje svih članova porodice, jedino tako  uspeh je zagarantovan, kaže Rada Petrović , Slobodanova majka .


“Što se tiče prolećnog cveća koje će krasiti dvorišta i terase, najaktuelnija je begonija, poznata kao muškatla sa retkim ili gustim cvetom, kaliopa u više boja koja je veoma istrajna i surfinija za koju mnoge domaćice tvrde da je najzahtevnija. Cveće treba saditi što ranije, mnogo se greši kada se kasno posadi, kada počnu velike vrućine jer se plastika i žardinjera zagrejavaju. Surfinija i muškatla mogu se saditi već početkom aprila, malo dublje se sadi  i uz zalivanje obavezno  se dodaje prihrana, a biljka se  zaliva isključivo dok je  hladna”, kaže Rada za Agropress.

Porodično gazdinstvo Petrović,Stančići, ,Rada Petrović, Foto: Agropress

U proizvodni cveća koja se neprestano okreće uključeni su svi članovi porodice. Supruga Mirjana, deca Anita  Ognjen, kao i Slobodanovi roditelji .

U tome leži i uspeh porodične proizvodnje koja se odvija na plodnoj moravskoj zemlji.

Porodično gazdinstvo Petrović,Stančići, Foto: Agropress

Agropress

Ostavite komentar

error: Content is protected !!