Vesti

Počinje berba malina, rod i do 40 odsto manji

Arilje – Berba malina u ariljskom kraju počinje za dvadesetak dana, a ovogodišnji rod će biti i do 40 odsto manji nego lane, izjavio je predsednik Odbora za poljoprivedu u opštini Arilje Milan Radojičić.

On je rekao agenciji Beta i da cena po kilogramu maline ove godine „nikako ne bi smela da bude manja od prošlogodišnje“, odnosno od 230 do 240 dinara po kilogramu.

Radojičić, koji je dugogodišnji malinar, objasnio je da su na smanjenje roda maline uticala tri razloga – dugotrajno hladno vreme, potom sneg i na kraju nedavne kiše koje su dovele do razvoja štetnih insekata. Prema njegovim rečima, veliki problem koji iziskuje i dodatna sredstva jeste suzbijanje štetnih insekata.

„Mislim da ovogodišnja cena po kilogramu maline ne bi smela da bude ispod prošlogodišnje, odnosno od 230 do 240 dinara po kilogramu kada se uzmu u obzir i troškovi radne snage, sredstva za zaštitu, trud malinara…“, rekao je Radojičić.

Napomenuo je i da je na području ariljske opštine u berbi malina angažovano 10.000 do 12.000 ljudi.

Radojičić je rekao da bi ovogodišnji rod maline na području Arilja mogao da iznosi oko 1.500 vagona, što će biti značajno manje od prošlogodišnjih oko 2.000 vagona.

Izvor: N1

Ostavite komentar

error: Content is protected !!