Vesti

Počinje rasađivanje paprike – evo najboljih saveta

Foto: GZS
Foto: GZS

Uskoro počinje rasađivanje paprike na otvorenom polju. Pošto je ona toploljubiva biljka sa rasađivanjem ne treba žuriti već sačekati da se temperatura vazduha i zemljišta ne spušta ispod 15 ° C , odnosno kada prestanu opasnosti od kasnih prolećnih mrazeva. U našim krajevima to je obično polovinom maja. Pošto se rasad kod nas proizvodi u plastenicima, potrebno je 10- tak dana pre rasađivanja kaliti rasad i to smanjenim zalivanje i češćim provertavanjem plastenika da bi se biljka što bolje pripremila za uslove na polju.

 

Sa pripremom zemljišta za gajenje  paprike počinje se u jesen, obaveznim zaoravanjem stajnjaka i to u količini od 50-80 t/ha i unošenjem NPK đubriva sa akcentom na fosfor i kalijum, a količine zavise od predhodne analize zemljišta i kreću se od 200-300kg/ha. Zatim se dubokom obradom zemljišta 30-35cm stvaraju  povoljni uslovi za prolećnu predsetvenu pripremu koja zavisi od načina gajenja paprike.

Mesec dana pre rasađivanja potrebno je zemljište kultivirati, usitniti i poravnati i onda razvući cevi za navodnjavanje ako se navodnjava sistemom kap po kap, što je u našim uslovima gajenja i najčešći oblik navodnjavanja paprike,  onda se nastire malč folija koja mora dobro da se zategne uz zemljište da nema vazdušnih džepova ispod nje. Paprika se kod nas navodnjava  i kišnim krilom, tada vodimo računa o vremenu zalivanja, odnosno u kasnim večernjim satima ili noću.

Sadnja se obavlja u večernjim satima u vlažno zemljišteili ako je jako suvo, zemljište predhodno zaliti pa ostaviti da se prosuši i tek onda rasađivati. Razmak između redova je 60-70 cm ili u dvorede ili višerede pantljike sa razmako biljaka u redu od 25-35 cm, ali sa obavezno samo jednom biljkom u kućici. Sadnja se obavlja do kotiledonih listova  rasada ili jedan cm dublje. Biljke treba da imaju dobro razvijen korenov sistem i 6-8 stalnih listova.

Posle sadnje papriku treba zaliti sa velikom zalivnom normom, ako je zemljište pre sadnje zaliveno onda je dovoljno 10l/m². Veoma je osetljiva na nedostatak zemljišne vlage pa treba intezivno zalivati svakih 7-10 dana sa količinom od 20-25l/m² vode. Najosetljivija na nedostatak vode je u fazi ukorenjavanja  i cvetanja .

Đubrenje je veoma intezivno i to već desetak dana posle rasađivanja, kada se biljke dobro ukorene, ide se sa prvom prihranom NPK đubrivom sa akcentom na fosfor, jer u ovoj fazi on pomaže biljkama da se bolje pričvrste za tlo. Druga prihrana je u fazi zametanja plodova i to sa  NPK đubrivom u odnosu 1:1:1 , a treća ako za to ima potrebe, posle prve berbe. Količine đubriva treba odrediti na osnovu predhodne hemijske analize zemljišta i potrebama biljaka, nikako napamet. Često povećane količine K u zemljištu sprečavaju usvajanje Ca , na čiji nedostatak je paprika jako osetljiva i javljaju se simptomi truleži vrha ploda paprike.

Ukoliko se paprika na otvorenom gaji bez zaštitne folije, pored navedenih mera nege, obavezno je i međuredno kultiviranje i to posle svakog zalivanja da bi se odklonila pokorica, kao i redovno okopavanje između biljaka u redu radi što bolje aeracije korenovog sistema.

Izvor . Agrosmart

Ostavite komentar

error: Content is protected !!