Vesti

Pokrenuto klizište u mestu Zaovine,meštani bez struje i vode

Klizište u mestu Zaovine, Foto. Agropress

Bajina Bašta – Od nekad prelepog Zaovisnkog jezera na Tari, danas su u bukvalnom smislu ostali samo obrisi.
Vode je sve manje, a gole strmine i blato nisu slike koje prijaju meštanima, ali ni turistima.
Međutim, u zaseoku Mandići problem je mnogo veći od turističkog. Desetak domaćinstava nema struje, ni vode, a zbog stalnog smanjenja nivoa vode pokrenuto je i klizište.

Klizište u mestu Zaovine, Foto. Agropress

“Ovo je katastrofa. Struje nemamo od juče, a već tri dana smo bez vode. Put kojim prilazimo do kuća potpuno je uništen, tako da smo praktično odsečeni od sveta. Bandere samo što se nisu srušile. Sličan scenario doživeli smo još samo 2000. godine, ali mislim da je sad stanje još gore. Nama je neophodna pomoć jer ne možemo normalno da funkcionišemo i živimo, rekao je za agenciju RINA, Blagomir Mandić.

Z

Klizište u mestu Zaovine, Foto. Agropress

aovine su reverzibilno jezero Hidrocentrale Bajina Bašta, ono prima veću količinu vode koju Drina donese u jezero Perućac, ali iz njega ispušta i istim cevima je vraća niz planinu kad nivo Perućca opadne. Prethodnih dana stanje je alarmantno, jer nikad nije bilo manje vode u jezeru.

“Kad je kvota puna, voda dolazi čak do obližnjeg drveća. Sada ovo izgleda sablasno. Nivo je niži za skoro 40 metara. Ovo stanje je loše i za riblji fond, jezero je bogato krupnim primercima somova i šarana ali ako se ovakvo stanje nastavi, ugroziće se mrest i imaćemo dalekosežne posledice”, kaže ribočuvar na jezeru Rade Vejzović.

Klizište u mestu Zaovine, Foto. Agropress

Oni koji su odlučili da se na ovom, nekad vanserijski lepom jezeru, bave seoskim turizmom polako odustaju jer posetioci ne žele da vide slike pustoši i blata.
“Turisti očekuju onu lepotu koju vide na slikama. Ali kad dođu i vide kako to sad izgleda, mi pred njima ispadamo prevaranti. Žele da uživaju, pecaju i plivaju a od toga nema ništa, pa traže drugu destinaciju za odmor. Sve je manje onih koji ovde žele da dođu”, izjavio je za RINU Mišo Čolić koji na Zaovinama ima vikendicu koju sve ređe posećuju gosti.

Presušilo Zaovinsko jezero na Tari,Foto: Agropress

Sa druge strane, u saopštenju Elektroprivrede Srbije se navodi da je rad hidroelektrana EPS -a, usklađen sa izdatim vodnim dozvolama i da je novo akumalcije veći od propisanih minimuma. Tvrde da ni u jednom akumulacionom jezeru nije došlo do ispuštanja vode ili pražnjenja akumulacije. Trenutno kota jezera je 839, 12 metara, a minimum, kako kažu, 815 metara.

Agropress, RINA

Ostavite komentar

error: Content is protected !!