Vesti

Poljoprivrednici ne moraju obnavljati registracije gazdinstva

Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine Republike Srbije odlučilo da poljoprivredni proizvođači u 2017. i 2018. godini nemaju obavezu da izvrše obnovu registracije svojih poljoprivrednih gazdinstava.Naime,ukoliko nije došlo do promene podataka Registrovanog poljoprivrednog gazdinstva upisanog u Registar, poljoprivrednici nemaju obavezu obnove registracije i podnošenja propisanih obrazaca.

Jedan od uslova za ostvarivanje prava na podsticaje u poljoprivredi i ruralnom razvoju kako na republičkom tako i na lokalnom nivou jeste da korisnik podsticaja mora imati aktivno registrovano poljoprivredno gazdinstvo.

Ove i naredne godine poljoprivredni proizvođači koji su registrovani a nemaju nikakvih promena neće biti u obavezi da obnavljaju registraciju svojih gazdinstava, kaže direktor Uprave za agrarna plaćanja Žarko Radat.

On je kazao da se Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine odlučilo na taj korak jer je analiza pokazala da jako mali broj gazdinstava, a koja inače obnavljaju registraciju svake godine, imaju neke promene.

„Izmenom određenih propisa koji se odnose na obnovu i registraciju poljoprivrednih gazdinstava Ministarstvo poljoprivrede je odlučilo da u 2017. i 2018. neće biti obnove registracuije gazdinstava, što znači da poljoprivredni proizvođači koji su već u registru, a nemaju nikakve promene, nisu u obavezi da obnove registraciju kao što su to morali da čine do sada“, kazao je Radat.

Ova odluka je doneta kako bi se poljoprivrednicima smanjila obaveze u vezi s birokratijom, ali i da bi lakše ostvarili svoja prava.

Radat je dodao da se dešavalo da poljoprivrednici zaborave da registruju svoje gazdinstvo, zbog čega onda nisu mogli da ostvare pravo na subvencije. Sada, dodaje, to neće da se događa, jer će gazdinstva koja ne prijave promene po automatizmu ostajati u registru poljoprivrednih gazdinstava kojih u Srbiji u ovom trenutku ima 350.850.

Izvor: Tanjug

Ostavite komentar

error: Content is protected !!