Vesti Poljoprivreda

Poljoprivrednicima Arilja dodeljeni traktori

foto: GZS

Arilje – Poljoprivrednim proizvođačima iz Arilja  su dodeljeni mali traktori, koji se uglavnom koriste u voćarstvu, a čiju nabavku je subvencionisala država.

Ivan Jovanović iz sela Brekovo kod Arilja, obrađuje 12 hektara zemlje. Kaže da za ratarske kulture ima mehanizaciju, ali da je za maline nedostajao jedan mali traktor.
„Traktor košta nešto više od dva miliona. Ovo je bila dobra prilika da ga kupim uz pomoć države. Na ovaj način svio mi obnavljamo mehanizaciju koja je prilično stara. Od velike pomoći će biti i zbog toga što je ovaj kraj brdski pa su nam neophodne manje mašine kako bi smo sve poslove stigli da uradimo“, rekao je Jovanović.

Direktor Uprave za agrarna plaćanja Žarko Radat, izjavio je da je Arilje poznato po produktivnom voćarstvu, dodajući da je upravo iz ovog kraja stiglo najviše zahteva za nabavku traktora.
„Ministarstvo poljoprivrede je početkom godine raspisalo konkurs za nabavku novih traktora. Pravo učešća su imali proizvođači koji imaju prijavljenu proizvodnju voća i povrća“, naglasio je Radat.

On kaže da i opština daje subvencije poljoprivrednicima, ali u oblastima gde država ne pomaže.

Predsednik opštine Arilje Zoran Todorović, kaže da su se mnogi poljoprivrednici ranijih godina žalili na zastarelu mehanizaciju.
„Na ovaj način novac je ulođžen u pravu stvar i ovim tempom treba nastaviti. Ovako nešto život znači za opštine u kojima se ljudi uglavnom bave poljoprivredom, u našem slučaju to je voćarstvo. Bez ovakve moderne mehanizacije ne možemo ni u Evropu, ni u svet. Subvencije su velike do 65 odsto“, istakao je Todorović.

Glas zapadne Srbije

 

Ostavite komentar

error: Content is protected !!