Vesti

Posle berbe rezidba

Topola – U selima oko Topole ovih dana se bere oblačinska višnja. To je sorta koja ne raste visoko pa i sama berba ne predstavlja problem, daje veliku količinu plodova krupnoće karakteristične za ovu sortu, nije zahtevna i ne traži velika ulaganja pa je omiljena među poljoprivrednicima.

Cena za ovu sortu je 80 dinara po kilogramu, i prema rečima meštana ovog kraja oni su zadovoljni jer nema velikih ulaganja u uzgoj višnje pa se sa ovom cenom može i zaraditi. Zadovoljni su i sezonski radnici koji se svakog dana mogu naći u voćnjacima oni se za ovaj posao plaćaju po kilogramu ubranog voća 20 dinara, jedini problem ovih dana je velika vrućina koja otežava berbu.

Zelena rezidba oblačinske višnje, foto: Marija Lazarević

                                                                    Zelena rezidba oblačinske višnje, foto: Marija Lazarević

Kada se završi berba nastupa zelena rezidba koju praktikuju svi ozbiljni uzgajivači ove voćne vrste jer sa ovom rezidbom otklanjaju se sve izdužene grane kao i one koje se oštete tokom berbe, bolja je preglednost samim tim i lakše otkloniti višak na stablu nema bolovanja niti dugog zarastanja rana od rezidbe kao što to biva u zimskoj rezidbi.

Marija Lazarević/GZS

Ostavite komentar

error: Content is protected !!