Teme

Praktična obuka o GlobalGAP standardu

Dvodnevna obuka o GlobalGAP standardu, njegovoj ulozi u međunarodnoj trgovini, zahtevima koje postavlja pred poljoprivredne proizvođače, procesu sertifikacije i dr, održaće se u Beogradu, u hotelu ”Srbija” 23. i 24. februara.

GlobalGAP (poznat i po svom ranijem nazivu EUREPGAP) je međunarodni, privatni standard namenjen za poslovne svrhe (business to business – B2B standard). Osmišljen je i uveden od strane lanaca maloprodajnih objekata (Metro, Tesco, Delhaize, Edeka, Rewe, Spar, Lidl, Migros, Wallmart i dr.) za potrebe kontrole dobavljača poljoprivrednih proizvoda (uglavnom voća i povrća, ali kasnije i žitarica, kafe, čaja, mleka, mesa i dr.).

Standard je nastao 1997. godine i od tada je prošao kroz mnoge izmene i dopune, objavljivanjem novijih verzija. Trenutno je na snazi Verzija 5 ovog standarda, koja je obavezujuća od 01. juna 2016. godine.

Organizator obuke je Građanska inicijativa za razvoj sela ”Kladenac“ u saradnji sa sertifikacionom kućom ”Bioagricert“.

”Kladenac“ ima višegodišnje iskustvo u savetodavnim poslovima i uvođenju GlobalGAP standarda u različite proizvodne sisteme voća i povrća u Srbiji, dok se ”Bioagricert“ poslovima sertifikacije po GlobalGAP standardu u Srbiji bavi još od 2008. godine, a osim Srbije prisutan je i u susednim zemljama (Makedonija, Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Slovenija, Bugarska).

Predmet dvodnevne obuke jeste upoznavanje sa strukturom i sa zahtevima GlobalGAP standarda. Tokom obuke će kroz slikovite primere dobre poljoprivredne prakse, na jednostavan i praktičan način, biti predstavljeni zahtevi standarda. Pojedini zahtevi standarda će biti dodatno objašnjeni i u svetlu domaćeg zakonodavstva na koje se GlobalGAP u određenoj meri oslanja i sa kojim se delimično podudara. Naročito, obuka će se baviti svim izmenama u zahtevima nove verzije standarda (verzije 5) u odnosu na prethodnu verziju (verziju 4), kao i zahtevima sa čijim ispunjavanjem proizvođači u svojoj praksi imaju najviše poteškoća.

cherry macro

Tokom obuke, polaznici će imati priliku da razjasne sve nedoumice u vezi sa ovim standardom (kako standard funkcioniše, detalji u vezi sa procesom kontrole i sertifikacije, prednosti i ograničenja standarda i sl.), nakon čega će učesnici biti u mogućnosti da samostalno sprovode unutrašnje kontrole usaglašenosti sa GlobalGAP standardom, odnosno da organizuju i održavaju svoju proizvodnju u skladu sa njegovim zahtevima.

Polaznici obuke dobiće potvrdu o pohađanoj obuci, kao i liste provere tj. ček liste po kojima se vrši unutrašnja i spoljašnja provera usaglašenosti sa GlobalGAP standardom, u poslednjoj tj. aktuelnoj verziji, na srpskom jeziku.

Cena obuke je 20.000 RSD bruto (”Kladenac“ nije obveznik PDV-a). Za drugog polaznika iz iste firme odobrava se 25% popusta, a za trećeg polaznika 50% popusta.

Ukoliko je Vaše interesovanje usmereno samo na teme koje se obrađuju jednog od dva dana, možete prisustvovati samo željenom danu obuke. U tom slučaju, cena za jedan dan obuke je 12.500 RSD bruto.

U cenu je uključeno: obuka i radni materijal, osveženje u kafe pauzama i ručak (tokom oba dana obuke). U cenu nisu uključeni putni troškovi i troškovi smeštaja.

Termin obuke: 23. i 24. februar 2017. godine

Lokacija: Beograd, Hotel ”Srbija“, Ustanička 127c.

Za sve dodatne informacije i Vaše prijave, možete se obratiti putem imejl adrese: nena.nikolic@kladenac.rs

agronews

Ostavite komentar

error: Content is protected !!