Теме

Практична обука о ГлобалГАП стандарду

Дводневна обука о ГлобалГАП стандарду, његовој улози у међународној трговини, захтевима које поставља пред пољопривредне произвођаче, процесу сертификације и др, одржаће се у Београду, у хотелу ”Србија” 23. и 24. фебруара.

ГлобалГАП (познат и по свом ранијем називу ЕУРЕПГАП) је међународни, приватни стандард намењен за пословне сврхе (бусинесс то бусинесс – Б2Б стандард). Осмишљен је и уведен од стране ланаца малопродајних објеката (Метро, Тесцо, Делхаизе, Едека, Реwе, Спар, Лидл, Мигрос, Wаллмарт и др.) за потребе контроле добављача пољопривредних производа (углавном воћа и поврћа, али касније и житарица, кафе, чаја, млека, меса и др.).

Стандард је настао 1997. године и од тада је прошао кроз многе измене и допуне, објављивањем новијих верзија. Тренутно је на снази Верзија 5 овог стандарда, која је обавезујућа од 01. јуна 2016. године.

Организатор обуке је Грађанска иницијатива за развој села ”Кладенац“ у сарадњи са сертификационом кућом ”Биоагрицерт“.

”Кладенац“ има вишегодишње искуство у саветодавним пословима и увођењу ГлобалГАП стандарда у различите производне системе воћа и поврћа у Србији, док се ”Биоагрицерт“ пословима сертификације по ГлобалГАП стандарду у Србији бави још од 2008. године, а осим Србије присутан је и у суседним земљама (Македонија, Босна и Херцеговина, Хрватска, Словенија, Бугарска).

Предмет дводневне обуке јесте упознавање са структуром и са захтевима ГлобалГАП стандарда. Током обуке ће кроз сликовите примере добре пољопривредне праксе, на једноставан и практичан начин, бити представљени захтеви стандарда. Поједини захтеви стандарда ће бити додатно објашњени и у светлу домаћег законодавства на које се ГлобалГАП у одређеној мери ослања и са којим се делимично подудара. Нарочито, обука ће се бавити свим изменама у захтевима нове верзије стандарда (верзије 5) у односу на претходну верзију (верзију 4), као и захтевима са чијим испуњавањем произвођачи у својој пракси имају највише потешкоћа.

цхеррy мацро

Током обуке, полазници ће имати прилику да разјасне све недоумице у вези са овим стандардом (како стандард функционише, детаљи у вези са процесом контроле и сертификације, предности и ограничења стандарда и сл.), након чега ће учесници бити у могућности да самостално спроводе унутрашње контроле усаглашености са ГлобалГАП стандардом, односно да организују и одржавају своју производњу у складу са његовим захтевима.

Полазници обуке добиће потврду о похађаној обуци, као и листе провере тј. чек листе по којима се врши унутрашња и спољашња провера усаглашености са ГлобалГАП стандардом, у последњој тј. актуелној верзији, на српском језику.

Цена обуке је 20.000 РСД бруто (”Кладенац“ није обвезник ПДВ-а). За другог полазника из исте фирме одобрава се 25% попуста, а за трећег полазника 50% попуста.

Уколико је Ваше интересовање усмерено само на теме које се обрађују једног од два дана, можете присуствовати само жељеном дану обуке. У том случају, цена за један дан обуке је 12.500 РСД бруто.

У цену је укључено: обука и радни материјал, освежење у кафе паузама и ручак (током оба дана обуке). У цену нису укључени путни трошкови и трошкови смештаја.

Термин обуке: 23. и 24. фебруар 2017. године

Локација: Београд, Хотел ”Србија“, Устаничка 127ц.

За све додатне информације и Ваше пријаве, можете се обратити путем имејл адресе: нена.николиц@кладенац.рс

агронеwс

Оставите коментар

error: Content is protected !!