Vesti

Pravilan odabir sorte, analiza zemljišta, ali i stalne edukacije recept su do uspešnog voćara,tvrdi Djordje Todorović iz Miokovaca

Miokovci – Djorde Todorović iz čačanskog sela Miokovci uspešan je malinar,zahvaljući kako kaže odabiru sorte himbo top,ali i stručnim savetima koje je primenio pre početna zasnivanja zasada ,uz pomoć naučnih radnika iz Instituta za voćarstvo u Čačku.
Malina je orezana,a ovih dana očekuje je prskanje bakrom i nagrtanje bankova kako bi bila spremna za zimsko mirovanje. Za Djordja Todorovića,odluka da se opredeli za himbo top sortu koju je zasadio na pet ipo hektara pokazala se ključna za uspeh.

Djordje Todorović iz Miokovaca , uspešan čačanski poljoprivrednik,Foto: Agropress

“Za postizanje uspeha put vodi kroz stalne edukacije, seminare, analize zemljista, odabir pravih sorti do postizanja visokih prinosa i ostvarivanje kontakata neophodnih da se proizvod plasira na tržište,” kaže Todorović za Agropress.
Da su najčešće greske koje proizvodjači maline u zapadnoj Srbiji prave izbor neodgovarajue lokacije i odabir loseg zemljista potvrdjuje profesor doktor Aleksandar Leposavić iz čačanskog Instituta za voćarstvo zahvaljući kome je i malinjak Todorovića iz Miokovaca primer uspesnog malinarstva.

„Pre same odluke da se posadi malina, neophodno je uraditi najosnovnije analize i konsultovati se sa izborom sortimenta .Poslednjih godina znamo da su najzastupljenije vilamet i miker,ali zbog nedostatka kvalitetnog sadnog materijala,sortne strukture se menjaju zahvaljujuci uvozu i prodaji sadnica koje nisu ono što proizvodjačima u našoj zemlji treba,kaže Leposavić za Agropress.

Malinjak Djordja Todorovića ,Fselo Miokovci, Foto: Agropress

Malinjak Djordja Todorovića ,selo Miokovci, Foto: Agropress

Himbo top je poznija sorta koja se u poslednje vreme sve više gaji, ali se u tehnologiji gajenja ne sme preterivati sa ostavljanjem izdanaka za rod, kaže Leposavić i dodaje da je ova sorta jedna od otpornijih.

Malinjak Djordja Todorovića ,selo Miokovci, Foto: Agropress

Vodeća sorta u Srbiji kada je malina u pitanju jeste vilamet, a primer Todorovića da se najpre urade najosnovnije analize zemljišta, ali i obave konsultacije oko izbora sortimenta jedan je od saveta stručnjaka koje budući malinari treba da primene.

Agropress

Ostavite komentar

error: Content is protected !!