Vesti

Predsednik opštine i gornjomilanovački poljoprivrednici dočekali ministra poljoprivrede Branislava Nedimovića

Branislav Nedimović u poseti Gornjem Milanovcu,Foto: Agropress

Gornji Milanovac – Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović, izjavio je da je namera da se u saradnji sa Republičkim hidrometeorološkim zavodom postavi novi automatizovani sistem za protivgradnu zaštitu, kako bi se smanjile štete od grada.
„Pilot projekat se odnosi na radarske centre Bukulja, Valjevo i jedan deo na prostoru Vojvodine. To je automatizovan sistem koji priliči 21. veku, gde se automatski prepoznaju tačke u gradonosnim oblacima, u koje se gađa i gde je subjektivni faktor snižen na minimum. To će omogućiti moderan, savremen sistem“, rekao je Nedimović tokom posete Gornjem Milanovcu.

Branislav Nedimović u poseti Gornjem Milanovcu,Foto: Agropress

Prema njegovim rečima, poljoprivreda je stvar koja zavisi od vremenskih prilika, odnosno neprilika i svake godine se srećemo sa različitim stvarima.
Govoreći o subvencijama, Nedimović je naglasio da je mera koja se ticala nabavke traktora naišla na  dobar odziv u ovom kraju.
„Podneto je 28 zahteva, a do sada je odobreno 18. U narednim danima biće rešeno pitanje preostalih deset zahteva. Oni su imali pravo na povraćaj u iznosu od 50 odsto koštanja samog traktora“, rekao je Nedimović.

Ministar poljoprivrede,šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović, Foto:Agropress

Nedimović kaže da se tokom sastanka sa poljoprivrednicima iz ove opštine, razgovaralo i o podsticaju mladih poljoprivrednika.
„Ministarstvo je ove godine prvi put prepoznalo mlade kao posebnu kategoriju i dalo  posebne mere podrške.
Ovih dana će biti izdato negde oko 640 rešenja za start apove u poljoprivrednoj proizvodnji za mlade do 40 godina, gde će dobijati do 10.000 evra bespovratnih sredstava od države, da započnu svoje biznise, najviše u voćarstvu i stočarstvu“, istakao je Nedimović.Ministar kaže da je iz Gornjeg Milanovca prema budžetu Republike Srbije podneto 7.500 različitih zahteva za subvencionisanje.

Nažalost ova priča traje sedam godina. Tokom narednog meseca imamo poslednju kontrolu i ubeđen sam u to da ćemo je uspešno prebroditi. Otklonili smo sve što je bilo problematično i u decembru imamo prvi proziv za nabavku traktora i mehanizacije po osnovu IPARD-a, a početkom naredne godine i za prerađivačke kapacitete“, objasnio je Nedimović, dodajući da je u tom fondu na raspolaganju 175 miliona evra.
Predsednik opštine Gornji Milanovac Dejan Kovačević, podsetio je da je loklanim budžetom za ovu godinu opredeljeno 50 miliona dinara, dodajući da je poljoprivreda prepoznata kao razvojna šansa ovog područja.

Gornjomilanovački poljoprivrednici i predsednik opštine dočekali Nedimovića,Foto: Agropress

„Oko 39 miliona direktnih podsticajnih sredstava se odnosilo na nabavku opreme i sadnog materijala. Čak smo imali i nabavku traktora kao pojedinačno najveće subvencije od 400.000 dinara koje su iskorišćene iz opštinskog budžeta“, rekao je Kovačević.
Kada je reč o subvencijama za narednu godinu, Kovačević kaže da će one ostati iste i naredne godine.
Govoreći o protivgradnoj zaštiti, Kovačević kaže da će postavljanjem novog sistema biti rasterećen opštinski budžet, jer je u prethodnom periodu dosta sredstava odlazilo na subvencije strelcima, ali i na nabavku raketa.

„Do sada je 87 odsto tih zateva realizovano i isplaćeno, sredstva se nalaze na računima poljoprivrednika, preostali deo biće rešen narednih meseci. Najviše zahteva se odnosi na stočarstvo i voćarstvo. Imate 7.000 dinara subvencije po jednom grlu ovce, a subvencije su posebne za jagnjad. To je trend kojim želimo da idemo i usput otvaramo tržišta na koja bi mogli da plasiramo taj višak robe koji postoji“, naglasio je Nedimović.

Predsednik opštine Gornji Milanovac Dejan Kovačević,Foto.Agropress

Kada je reč o IPARD fondu, Nedimović je izjavio da su otklonjeni svi blokirajući faktori u prethodnim mesecima, dodajući da je to bio jedan od prioriteta ministarstva u zadnjih godinu dana.
Agropres

 

 

Ostavite komentar

error: Content is protected !!