Vesti

Predsednik opštine Ivanjica zajedno sa malinarima dočekao ministra poljoprivrede

Foto: Agropress
Foto: Agropress

Ivanjica – U Ivanjici je sneg napravio dosta problema pre svega poljoprivrednim proizvođačima, a Ministarstvo poljoprivrede, od dana kada je proglašena vanredna situacija u toj opštini ponudilo se da pomogne. U ime opštine Ivanjica hvala, a lokalna samouprava oformiće posebno odeljenje zaduženo za poljoprivredu, rekao je predsednik opštine Ivanjica Zoran Lazović.

“Time smo stavili do znanja da će to biti jedna od primarnih oblasti kojima će se baviti lokalna samouprava tako da želim da se zahvalim Ministarstvu poljoprivrede na odobrenih 200 tona merkantilnog kukuruza koji će biti podeljen narednih dana kao i gorivo”, dodao je Lazović.

Malinari sa teritorije opštine Ivanjica pre dve godine pretpeli su štetu od grada od koje se još uvek nisu oporavili. Šteta je procenjena na 660 miliona dinara, a više od 1.300 domaćinstava ostalo je bez roda, ali i bez malinjaka.

Predsednik udruženja „Vilamet“ Miodrag Bogdanović rekao je da će i ove godine biti problem zato što ima dosta promrzle maline, ali bez obzira na sve, cena ne može biti niža od prošlogodišnje, kada je bila oko 225 dinara.

“Dodatni problem jeste taj što mi jesmo najveći izvoznici maline, ali smo i najveći uvoznici, to je tragedija, ove godine se desilo da su malinu mešali sa poljskom da bi dobili na procentu rolenda i došlo je do upropašćavanja maline. Kada se malina proglasi strateškim proizvodom i srpskim brendom staviće se priča na temu cene i proizvodnje maline, ali mislim da za malinarstvo idu bolji dani”, kaže Bogdanović.

Agropress

Ostavite komentar

error: Content is protected !!