Vesti

Preporuka PSSS: Proveriti kondiciju ozimih useva, sa setvom jarih useva ne žuriti

Preporuka PSSS: Proveriti kondiciju ozimih useva, foto: TopPres

Topola, Kragujevac – Usevi pšenice iz optimalnih rokova setve nalaze se u fazi drugog kolenca.

Vizuelnim pregledima biljaka je registrovano prisustvo simptoma sive pegavosti lista, pepelnice žita i lisne rđe, s toga je preporuka savetodavaca iz Stručne savetodavne službe u Kragujevcu da ratari obiđu svoje useve i izvrše proveru kondicije useva.

„Osim listova koji su požuteli kao posledica izmrzavanja, jako je važno proveriti da  li ima simptoma bolesti ili je već došlo do njihovog razvoja. Važno je da se sa stručnim licima izvrši kontrola useva jer ukoliko postoji više od 10 odsto obolelih biljaka mora se izvršiti hemijski tretman fungicidima čim vremenski uslovi to dozvole“, rekla je za TopPres Suzana Nešković, savetodavac za ratarstvo iz Poljoprivredne savetodavne službe u Kragujevcu. 

Ona naglašava da sa setvom jarih useva ne treba žuriti jer zemljište nije dovoljno zagrejano da bi klijanje i nicanje tekli u optimalnim uslovima.

„Sačekati par dana nakon mrazeva i niskih temperatura  da se površinski sloj dovoljno prosuši da bi se predsetvena priprema i setva obavile kvalitetno. Optimalni rok setve jeste počeo ali u agrometeorološkom smislu nisu se stekli svi potrebni uslovi. Jara setva se može obaviti do kraja aprila a nekada i kasnije jer imamo veliki izbor sorata i hibrida sa različitom dužinom vegetacije. Za kasniju setvu birati kraću vegetaciju. Preporučuje se setva većeg broja sorti tj. hibrida bar dva do tri zbog velikih kolebanja u klimi“, kazala je Suzana Nešković.

Agropress/ TopPres

Ostavite komentar

error: Content is protected !!