Vesti

Preporuka struke: Ranija setva krompira I dobra skladišta za očuvanje njegovog kvaliteta

 Užice – Nova skladišta radjena sa pametnim sistemom koja  ispunjavaju standarde ventilacije i provetravanja od izuzetnog su značaja za očuvanje kvaliteta krtole.

Ipak, na prvom mestu,da bi se kvalitet krompira očuvao, neophodno je da  uđe suv u skladišta i da ona ispunjavaju uslove koji su neophodni da bi se sačuvao kvalitet.

„Pravih skladišta nemamo mnogo, ali oni koji krompir gaje na velikim površinama i imaju veće količine svakako čekaju povoljni trenutak  , u aprilu  i maju da svoju robu izbace na tržište, po znatno višoj ceni. Da bi je plasirali, moraju pre svega imati kvalitet. Ima skladišta koja su rađena sa pametnim sistemima koji ispunjavaju standarde ventilacije i provetravanja, kao i temperaturnih uslova pri čuvanju krompira. Takva skladišta mogu proizvođačima osigurati kvalitet,a samim tim i cenu krompira u aprilu i maju“, kaže za Agropress Milenko Gavrilović,stručni saradnik za zaštitu bilja.

Ono što struka poljoprivrednim proizvodjačima užičkog kraja preporučjuje jeste ranija setva krompira. Istina je da ona sa sobom nosi rizike poput prolećnih mrazeva , ali je on minimalan  u odnosu na benefite poput padavina .

„ Proizvodjači su još uvek skeptični po pitanju ranije setve,ali zaista imamo realnu situaciju na višim nadmorskim visinama , preko 1200 metara gde ratari ulaze ranije u setvu i imaju značajno bolje rezultate“, dodaje stručni saradnik  za zaštitu bilja PSSS Užice.

Ostavite komentar

error: Content is protected !!