Vesti

Prerada voća budućnost jer Zlatibor nudi siguran plasman,kažu iz Eko agrara

Prerada najbolji način da se zaradi, tvrde Rajkovići, Foto: Agropress

Čajetina – Privredno društvo Eko agrar donelo je strategiju ruralnog razvoja, prema kojoj
su predviđene mere subvencionisanja lokalnih poljoprivrednika. Direktor, Vladimir Bojović, za Glas zapadne Srbije, kaže da je u početku interesovanje bilo malo, ali da se iz godine u godinu povećava.

Vladimir Bojović, Zlatiborski Eko Agrar, Foto: Agropress

„Na teritoriji opštine Čajetina ima 2234 registrovanih poljoprivrednih gazdinstava, o kojima brinemo kroz savetodavnu podršku. Kroz raspodelu budžetskih sredtsva, investirano je oko 40 miliona dinara na godišnjem nivou. Subvencije se najviše koriste za nabavku mehanizacije i uvećanje stočnog fonda, pretežno ovaca, tako da za dve godine beležimo porast od 15 posto. Rebalansom budžeta uvećavamo brj sredstava shodno broju zahteva, kojih je sve više, jer su meštani prepoznali našu želju da im pomognemo”, kaže Bojović u izjavi za Glas zapadne Srbije.
Privredno društvo Eko agrar nastalo je pre sedam godina i pre svega ima savetodavnu funkciju, a u njegovom okviru funkcioniše mlekara kao i laboratorija za proveru kontrole mleka.

„Za sada radimo sa 35 kooperanata, ali taj broj se stalno proširuje. Uložili smo velika sredstva, ali u planu je i širenje kapaciteta. U mlekari se za sada proizvodi zlatiborski sir i kajmak sa zaštićenim geografskim poreklom kako bi proizvođači imali veću zaradu”, ističe Bojović.
On kaže da je opština Čajetina pored stočarske, poznata i po proizvodnji jagodičastog voća, pre svega malina i borovnica.
„Uz pomoć razvojne agencije, sproveli smo pilot projekat gde smo u iznsu od 50 posto podržali sadnju jagodičastog voća i garantovali otkup. Projekat se pokazao kao uspešan, jer danas pod borovnicima imamo oko 10 hektara. Sada poljoprivrednike usmeravamo i na preradu voća, jer na taj način mogu mnogo više i da zarade. Blizina Zlatibora kao turističkog centra, nudi im odlično tržište za plasman proizvoda”, istakao je Bojović za GZS.

GZS, Agropress

Ostavite komentar

error: Content is protected !!