Vesti

Prevencija najbolja zastita od Noro virusa

 

Bilo koji poljoprivredni proizvod, bilo da je malina ili sitno voće moraju da ispunjavaju određene uslove odnosno kriterijume definisane nacionalnim Međunarodnim propisima, a tiču se bezbednosti po javno zdravlje potrošača, a to podrazumeva različite vrste zagađenja među kojima mogu biti mikrobiolška, hemijska ili fizička.

Doktor fitopatologije, biolog Svetlana Paunović iz čačanskog Instituta za voćarstvo rekla u izjavi za Agropres da je u Danskoj pre šest godina zabeleženo trovanja zbog korišćenja kolača koji su imali zamrnutu malinu i navodno to je bila malina iz Srbije.

“Po povratku te malinu u Srbiju urađena je analiza u Naučno veterinarskom institutu u Novom Sadu i prisustvo noro virusa tada nije potvrđeno”, rekla je ona.

Paunović je dodala da je 2011. godine donet poseban pravilnik o hemijskoj ispravnosti plodova maline i kupine koji prevazilazi ono što je definisano Zakonom o bezbednosti poljoprivrednih proizvoda kada je u pitanju mikrobiološka kontaminacija.

,,Noro virus patogen za ljude i da se u poljoprivrednoj proizvodnji može javiti u bilo kojoj fazi proizvodnje samo kao kontaminacija, a karakteristika za ove viruse je da su jako infektivni. Glavni izvor virusa su oboleli ljudi od akutnog gastroenteritisa, stomačnog virusa koji izaziva bolesti trovanja hranom, a simptomi su retka stolica, povraćanje i visoka temperatura. Samo u SAD, oko 21 milion ljudi godišnje oboli od ovog virusa”,kaže Paunović.

Higijenske mere se moraju sprovoditi u toku branja, a Ministarstvo poljoprivrede je štampalo letak koji sadrži informacije neophodne za edukaciju berača, a svaki registrovani proizvođač mora imati dokaz da je uradio analizu na prisustvo noro virusa kako bi mogao da proizvod stavi u promet ili izveze.

Analize radi Laboratorija u Novom Sadu, odnosno Naučni veterinarski institut kao i Zavod za javno zdravlje u Užicu, Centar za higijenu i humanu ekologiju.

“Najveća odgovornost je na primarnim proizvođačima da bi sirovina bila zdravstveno ispravna odnosno bezbedna od noro virusa, ali i pesticida. Svi koji su uključeni u proces proizvodnje i trgovine, moraju imati odgovornost”, kaže Paunović za Agropres i dodaje da je najbitnija preventiva, a ona podrazumeva da berači redovno peru ruke sapunom.

Agropres

Ostavite komentar

error: Content is protected !!