Vesti

Priče o medvedu Milisavu, simbolu Nacionalnog parka Tara

Bajina Bašta – Diplomirani inženjer šumarstva Miodrag Petrović objavio je zbirku priča o živom svetu.
Na području Nacionalnog parka Tara pod nazivom “Medved Milisav i drugari” u kojoj je pozvao najmlađe čitaoce da kroz avanture mede Milisava upoznaju ovaj divni predeo.
“Nakon dugogodišnjeg rada sa decom učesnika različitih kampova na Tari, a i u osnovnim školama došao sam do saznanja da deca više znaju o pingvinima, lavovima, tigrovima nego o živom svetu koji nas okružuje. Tako je nastala ova zbirka priča sa ciljem da se deci približi taj živi svet koji nas okružuje o kome tako malo znamo, a deca još manje. Svaka priča ima svoju poruku. U nekim pričama je ona naglašena a u drugim je malo prikrivena, da bi se čitalac naveo na razmišljanje.”

Foto:GZS

On kaže da je osnovna poruka svake priče u knjizi životna sredina i priroda i predlaže kako je najbolje možemo upoznati.
Pored zaštite prirode, u nekim pričama je naglašena uloga i značaj porodice. Tako u priči “Vuk Vukoje” stoji “Jaka, zdrava i složna porodica će i u najtežim uslovima za život opstati i preživeti i … izaći još jača i složnija.”
Medved Milisav kao najveći predstavnik faune na ovom području (ujedno i jedan od simbola Nacionalnog parka kao i razlog za proglašenje ovog područja za Nacionalni park) zauzima centralno mesto i on je nosilac priča. Njegov život je podeljen u nekoliko priča (“Detinjstvo”, “Tinejdžerski dani”, “Momački život” i “Ja sam kralj”). U pričama je naglašen odnos životinja prema prirodi i upoređuje ga sa ljudima.
“Taj medved koji nam je toliko poznat kao prva igračka sa kojom se igramo i spavamo, tokom godina postajesve veći i sve strašniji, tako da ga posmatramo u nekim zrelijim godinama kao strašnu zver. U stvari to je isti onaj mali meca sa kojim smo spavali i igrali se”, navodi Petrović.

 

Foto: GZS

Petrović naglašava da kada upoznamo život životinja i njihovu ulogu u prirodi možemo shvatiti koliki značaj imaju i koliko su povezane sa nama, a mi sa prirodom. On kaže da za neke životinje vlada potpuno pogrešno mišljenje i verovanje i da tek onda kada sagledamo njihov život videćemo koliko su značajne i koja im je uloga u prirodi.
U pričama o medvedu on razmišlja i donosi zaključak da “U šumi – prirodi sve se zna: šta ko radi, ko sa kim živi na istom mestu, ko je kome hrana, ko se od koga brani i ko koga juri. To je uvek bilo tako i tako treba da ostane. To je zakon prirode”.
Jazavac razmišlja: “Da je šuma bez ptica pusta, nema i strašna. Nema svoju lepotu i dobrotu… zato smo svi mi tu da zajedno živimo i čuvamo to što imamo, jer drugo nemamo!”
Petrović je naglasio i to da su svi učesnici priča prostorno raspoređeni tako da pokrivaju celo područje Nacionalnog parka i da pored upoznavanja sa životom učesnika upoznajemo i sam Nacionalni park, značaj zaštite prirode i sredine u kojoj živimo.

Glas zapadne Srbije

1 komentar

  • Bravo, knjigu nisam video ali je ideja odlicna.
    Imam dve unuke od po 6 godina, jedna obozava mede. Kako sam ja svojevremeno od moje bake naucio „sve“ o zivotinjama i biljkama, pozeleo sam da ja sada svojim unukama pokazem biljke i zivotinje koje su tu oko nas u prirodi. U Beogradu mogu da se nadju samo slikovnice sa slonovima, tigrovima, lavovima i sl..
    Voelo bih da nabavim vase knjige a i da obidjem (sa unukama) Taru

    Sve najbolje

Ostavite komentar

error: Content is protected !!