Vesti

Prijepolje: Poljoprivreda u prvom planu

Nastavak subvencionisanja domaćina iz opštine na ušću Mileševke u Lim. Za preostalih pet miliona iz lokalnog budžeta raspisan novi javni pozivZa nabavku poljoprivrednih mašina, opreme za navodnjavanje i pčelarstvo, te sredstava za zaštitu bilja, lokalna samouprava je u budžetu obezbedila nešto više od devet miliona dinara. Posle konkursa na koji se prijavio 101 poljoprivredni proizvođač, 91 je ispunio je uslove i potpisao ugovor o subvenciji i povraćaju polovine uloženih sredstava.

S obzirom na to da su prijepoljski domaćini na ovaj način iskoristili samo oko četiri miliona dinara, za preostalih gotovo pet će javni poziv biti ponovljen…
Inače, lokalna samouprava grada na ušću Mileševke u Lim za unapređenje poljoprivredne proizvodnje – već godinama unazad – izdvaja znatna sredstva i domaćini su puni hvale za subvencije koje im omogućavaju nabavku mašina i opreme, uključujući i preko potrebne sisteme za zalivanje.
– Kada sam ostao bez posla, poljoprivreda je bila jedini spas. Kupio sam motokultivator i mnogo mi znači što će mi opština vratiti polovinu uloženog novca – kaže Zoran Drobnjak iz Skokuća, dok stočar iz Komarana Medžid Bjelak navodi da njegova porodica živi od sedam krava i prezadovoljan je zbog toga što je u prilici da pod povoljnim uslovima nabavi muzilicu…
– Zbog činjenice da je znatan deo opredeljenih sredstava ipak ostao neiskorišćen, Opštinsko veće je već donelo odluku da obnovi javni poziv i poljoprivrednim proizvođačima pruži još jednu priliku da lakše unaprede delatnost. Konkurs je otvoren do 3. novembra – ističe većnik zadužen za ovu oblast Nebojša Žunić.
Kaže i da je od dosad utrošenog novca gotovo polovina, oko dva miliona dinara, upotrebljena za nabavku sistema za navodnjavanje.
POVRAĆAJ
SHODNO uslovima tek okončanog konkursa, minimalni iznos povraćaja poljoprivrednicima je iznosio 30.000 dinara, dok je maksimum dostizao i 250.000 – u zavisnosti od cene kupljene mašine ili opreme.
Alem Rovčanin

 

Ostavite komentar

error: Content is protected !!