Vesti

Prioritet Udruženja pčelara Čačak u narednom periodu biće prostor za boravak i rad Udruženja

Više sastanaka u prethodnom periodu je održano u cilju objedinjavanja sva četiri udruženja pčelara u jedno, ali rezultati još uvek nisu postignuti.Verujem da će kod pčelara preovladati razum i tolerancija da ubuduće svi budemo pod jednim krovom sa oko 250 članova i više od 15.000 pčelinjih društava, rekao je profesor doktor Sveto Stamenković.

Stručnjak za voćarstvo, profesor doktor Sveto Stamenković, Foto: Agropress

“Udruženje je u prostorijama SPS-a i koristi se bez ikakve nadoknade.Preuredili smo pokrivku prostora, održavamo dvorište i očistili smo oluke što je koštalo ukupno 26.000 dinara,” rekao je profesor Sveto Stamenković,predsednik Udruženja pčelara Čačak prilikom održane izborne Skupštinedruštva pčelara Čačak.
“ Podsticaji države i lokalne samouprabe neophodni su za razvoj pčelarstva. Samo u prošloj godini,mali broj pčelara ostvario je podsticaje,iako čačanski kraj ima potencijale za razvoj pčelarstva. Naš med je značajan izvozni artikal jer je po kvalitetu svetski poznat,” dodaje prof.dr. Stamenković.

Organizovali smo više sastanaka u cilju objedinjavanja sva četiri udruženja pčelara u jedno jedinstveno. Međutim, postignut je samo polovični rezultat. Tokom proslave 120 godina postojanja organizovanog pčelarenj u Čačku, našem udruženju se pripojilo Društvo pčelara „Gradac“. Sada u čačanskom kraju postoje i rade dva udruženja – Udruženje pčelara „Čačak“ i „Čačanska pčela“. Nadam se da će kod pčelara Čačka preovladati razum i tolerancija i da ćemo u budućnosti svi biti pod istim krovom – u jednom udruženju, sa oko 250 članova i više od 15.000 pčelinjih društava – istakao je prof. dr Stamenković.

Sveto Stamenković, Agropress

Da bi pčelarstvo u čačanskom kraju ostvarilo značajnije pomake u razvoju – nerophodni su snažniji podsticaji kako države, tako i lokalne samouprave, smatra prof. dr Stamenković.

U 2017. godini je mali broj pčelara ostvario podsticaje od lokalne samouprave, a čačanski kraj ima ogromne potencijale za dalji razvitak pčelarstva. Pre nekoliko godina imali smo dve nepovoljne pčelarske godine, ali 2014. i 2015. više smo uzeli novca od izvoza meda, nego mesa.

Naš med je značajan izvozni artikal, jer je veoma kvalitetan. Pčelarstvo je zapostavljeno, subvencije postoje, ali one po svom obimu ne mogu da obezbede intenzivniji razvoj pčelarstva – zaključio je prof. dr Stamenković.

Ostavite komentar

error: Content is protected !!