Vesti

Proglašena vanredna situacija u Lučanima

Proglašena vanredna situacija u Lučanima, Foto: Agropress

Lučani – Kiša koja jakim intezitetom pada, bez prestanka, od ranih jutarnjih sati izazvala je izlivanje bujičnih vodotokova u Gornjeg Dragačevu. Nakritičnija situacija je u selu Viča gde je oko desetak domaćinstava pod vodom, pa je u toku intervencija spasilačkih ekipa.
„Ekipe javnih preduzeća su od jutros na terenu, čistili smo kanale i propuste i pokušavali na sve načine da se izborimo, ali je velika količina padavina da je ovo bilo nemoguće sprečiti”, kaže Milija Milenković, direktor JP Dragačevo Putevi i dodaje da će putni pravac Guča Lučani biti zatvoren za saobraćaj.

Proglašena vanredna situacija u Lučanima, Foto: Agropress

Predsednik opštine Lučani kaže da pored Viče, slična situacija je u Kotraži, Vučkovici, Donjem Dubcu, delovima Rtiju i Turicama. Poplave su gore od onih 2014. i 2016. godine.
„Opštinski štab za vanredne situacije od jutros je na terenu, od pet sati počela je da pada kiša, izdali smo naređenje već da se od pola sedam krene sa evakuacijom stanovništva. U prekidu je državni put drugog reda ka Kraljevu i državni put drugog reda ka Vučkovici. Ekipe vatrogasno spasilačke brigade do sada su evakuisale oko 20 domaćinstava, a do jedne kuće još uvek traje spasavanje žene koja je ostala, krenuli smo sa čamcima”, kaže Dolović.

Proglašena vanredna situacija u Lučanima, Foto: Agropress

Meštani tvrde da ne pamte poplave ovolikih razmera i da su gore nego one, prethodne koje su ostavile pustoš sa sobom. Poplavljene su njive, kukuruzište, pšenica, a u nabujalim rekama je na desetine automobila koje je bujica ponela sa sobom.

Ekipe Srbija Vode su stigle u Lučane kako bi se razmotrilo da li je neophodno zatvaranje brane, ukoliko bude problem za naseljeno mesto Lučane.
Vanredna situacija proglašena je teritoriji cele opštine.

Agropress

Ostavite komentar

error: Content is protected !!