Vesti

Proizvodnja mleka opstaje uz pomoć subvencija, tvrdi Nikola Krupež iz Rakove

Čačak-Da bi se u proizvodnji mleka ostvario kvalitet neophodna je kvalitetna ishrana muznih grla što podrazumeva jedan hektar zemlje po jednom grlu, da se ne bi kupovala kabasta hrana i koncetrat, kaže za Agropress Nikola Krupež iz čačanskog sela Rakova.

„ Imamo naše zemlje, a uzimamo i pod kiriju, koja za razliku od Banata nije toliko skupa. Ove godine kukuruz će morati da se kupuje jer suša je obrala većinu kukuruzišta. Po grlu treba jedan hektar zemlje i vodimo se tom logikom kako ne bi bili primorani da kupujemo koncentrat i stočnu hranu jer onda ova grana stočarstva tek ne bi imala računicu da se radi,“ kaže Krupež. Rasa holštajn koju gajimo prepoznatljiva je po kvalitetnom mleku, otkupna cena je 36 dinara po litru, plus premija 7 dinara po litru mleka. Dnevno proizvedemo oko 200 litara mleka. Ono što je najveći podstrek proizvodjačima su subvencije po umatičenom grlu, to za sada održava one koji nisu odustali od ove grane poljoprivrede“, dodaje  Nikola Krupež za Agropress.

Za razliku od većine mladih koji su selo zamenili gradom , pre svega zbog posla,  Nikola nikada nije imao želju da napusti dom. Oženio se,suprug je, ali i otac troje dece .Za proizvodnju mleka kaže da je zahtevna grana stočarstva.

Nikola Krupež, mladi poljoprivrednik iz sela Rakova kod Čačka,Foto: Agropress

„ Najveća je obaveza što si 365 dana u godini zauzet,nemaš odmora, nemaš letovanje, zimovanje,tu si,gde si.Obavezan si da ustaneš, namiriš grla,takodje na podne i uveče,jutarnja i večernja muža obavezna je svaki dan“,kaže dvadesetsedmogodišnjiNikola.
Nikola je započeo izgradnju nove štale ,ali još uvek nema dovoljno novčanih sredstava kako bi dovršio opremanje jer od poljoprivrede za sada to nije moguće isfinansirati.

„Osim štale,neophodna je izgradnja novog mlekovoda i sve što prati proizvodnju mleka. Ispoštovati sve standarde,a za to su neophodna velika finansijska sredstva. To od poljoprivrede ne može da se zaradi, a ja sam jedino poljoprivrednik, nemam dodatni posao pa da mi ovo bude hobi. Opstajem najviše zahvaljujući roditeljima, otac Milan mi je desna ruka u svakodnevnim obavezama, a i njegova plata u javmom preduzeću često mi pokrije troškove nabavke repromaterijala, dodaje Nikola za Agropress.

Agropress

Ostavite komentar

error: Content is protected !!