Vesti

Prolećna setva početkom aprila

Foto: www.listzrenjanin.com
Foto: www.listzrenjanin.com

Plodne srpske oranice spremne su za početak prolećne setve. I dok su traktori već uveliko u njivama tamo gde se seje šećerna repa, za kukuruz, soju i suncokret zemlja je još hladna. Početak radova kod ovih ratarskih kultura očekuje se početkom aprila

– Lepo vreme rano je izvuklo ratare, a njive su uglavnom već pripremljene za setvu – objašnjava Vukosav Saković, predsednik Fonda za žito Srbije.

– Radovi su već počeli oko šećerne repe, a zemlja još nije dobra za pšenicu, suncokret i soju. Proizvođači su prilično nestrpljivi, pa najavljuju setvu već za sledeću nedelju, ali bi trebalo poslušati agronome i sačekati početak sledećeg meseca.

Neka očekivanja su, smatra Saković, da će šećerna repa biti zasejana na površini između 40.000 i 60.000 hektara, ali je teško sada davati procene. Neki regioni u Srbiji rado seju ovu kulturu, dok je drugi izbegavaju. Oni koji su pristalice, kažu da na njoj najbolje zarade i da su prinosi odlični. Ipak, s druge strane, šećerna repa se vadi kasno, potrebna je teška mehanizacija, a teško je i pripremiti zemlju za sledeću sezonu.

– Ratarima su soja i suncokret veoma zanimljivi i veće je interesovanje za njih u odnosu na prethodne godine – priča Saković.

– Sigurno je da će soja ići na sve površine koje joj pogoduju, jer ona traži kvalitetno i dobro pripremljeno zemljište. Tako da ne može svuda da bude posejana. Površine pod sojom se povećavaju. Očekuje se da ove godine bude oko 220.000 hektara zasejano sojom. To je za oko 15 do 20 odsto više nego prethodnih godina. I suncokret će biti u blagom porastu, dok će kukuruza biti nešto manje posejano nego lane. Svakako, dok se ne završi setva, ništa se neće znati.

Setva neznatno skuplja u odnosu na prošlu godinu

Što se same setve tiče, proizvođači su svesni da, ako ne ulažu maksimum u setvu, ne mogu da očekuju dobre prinose. Nafta je dosta skuplja nego ranije, veće su cene i semena, jedino je mineralno đubrivo pojeftinilo u odnosu na prošlu godinu.

– Setva će biti skuplja, ali ne znatnije – kaže Saković. – Naravno, ona već ionako dosta košta. Subvencije su smanjene i više su simbolične nego korisne.

Pšenica preživela zimu

Ozima pšenica je preživela minuse i sve se završilo mnogo povoljnije od očekivanog. Pšenica koja je posejana u oktobru sad izgleda izvanredno, jer je počelo lepo proleće i dobila je dobru prehranu. – Ona što je posejana malo kasnije, kasni sa vegetacijom – objašnjava Saković. – Sve što je zasejano, niklo je, ništa nije promrzlo.

Agrovesti

Ostavite komentar

error: Content is protected !!