Vesti

Protivgradne mreže, jedina sigurna zaštita voćnjaka

Foto: Plantaže Prodanović
Foto: Plantaže Prodanović

Topola – Računice pokazuju da se investicija u protivgradne mreže isplati vrlo brzo. Ukoliko se bavite ozbiljnom proizvodnjom
voća protivgradna mreža je jedino što će sačuvati budući rod od grada, vetra pa i jakog sunca.
Ipak, poljoprivrednici moraju obratiti pažnju ne neke stvari. Veličina okaca je od izuzetnog značaja, jer određuje stepen zaštite. Ukoliko su okca veća mogu proći sitna zrnca grada. Takođe, gramatura mreže treba biti veća, jer niti od kojih je mreža ispletena su tada jače, a samim tim je mreža dugotrajnija i otpornija. I poslednja, ne manje važna stavka je dužina fabričke garancije.
Stubovi za koje se mreža postavlja mogu biti betonski ili drveni. Porodica Prodanović iz sela Blaznava, postavila je pre par dana zaštitne mreže.
Na njihovim plantažama protivgradne mreže su podignute na četiri hektara i imaju tendenciju podizanja i na novim zasadima narednih godina. Investicija košta 15.000 eura po hektaru.
Ukoliko niste u mogućnosti da odradite ovakvu zaštitu već morate da gledate u nebo i čekate da protivgradna služba deluje, u tom slučaju opština Topola sprovodi javnu nabavku za kupovinu novog kontigenta protivgradnih raketa.

„Prošle godine smo za sezonu kupili 100 raketa, a zavisno od vremenskih prilika videćemo koliko će biti nabavljeno u ovoj godini“, izjavio je predsednik Skupštine opštine Dragan Jovanović.

Ostavite komentar

error: Content is protected !!