Vesti

Prvi korak ka izvozu mesa u Kinu krajem aprila

Foto: A. Vasiljević
Foto: A. Vasiljević

Direktor kineske Agencije za bezbednost hrane boraviće 22. aprila u Beogradu. Očekujemo da će između Srbije i Kine tada biti potpisan memorandum o bezbednosti hrane, što je osnov za početak izvoza mesa na kinesko tržište, rekao je juče za „Politiku” Branislav Nedimović, ministar poljoprivrede.

O plasmanu junećeg i jagnjećeg mesa u Kinu počelo je da se govori pre više od godinu dana, po povratku premijera Vučića iz ove zemlje. I pored skeptičnih komentara da će za Srbiju to biti praktično nemoguća misija Nedimović uverava da je zaključenje ovog posla na pomolu.

Kaže da imamo tri sertifikovana objekta za izvoz junećeg i jagnjećeg mesa u Kinu. Kompanije „Đurđević”, „Neoplanta” i „Juhor” čekaju zvaničnu objavu kineske Agencije za bezbednost hrane.
– U međuvremenu dogovoreno je da saradnja bude proširena i na izvoz mlečnih proizvoda i nekoliko naših kompanija je zainteresovano za taj posao. U nekim delovima kineski propisi o bezbednosti hrane daleko su stroži nego domaći – kaže Nedimović i napominje da je šest kineskih kompanija zainteresovano za preradu mesa poreklom iz naše zemlje.

Uz meso, kao dobrodošli na kinesko tržište, u poslednje vreme pominju se upravo mlečni proizvodi i vino. Srbija je jedan od 16 partnera Kine u okviru modela saradnje te zemlje sa državama centralne i istočne Evrope. Da li ćemo iskoristiti novu izvoznu šansu zavisi pre svega od količina koje možemo da isporučujemo u kontinuitetu. Ovi naizgled lako ostvarivi ciljevi pokazali su se često kao nepremostivi problemi u slučaju sa izvozom za Rusiju.

Nedimović ističe da je Kina iz političkih razloga zainteresovana da uzme sve što uspemo da proizvedemo.
– Zbog toga smo i subvencije usmerili u ovaj sektor stočarstva i nadamo se da će u narednom periodu takva politika dati bolje rezultate – kaže ministar poljoprivrede.

Agroekonomski analitičari sumnjaju da sa Kinom uz trenutne kapacitete možemo da napravimo ozbiljniji posao sa izvozom mesa. Ne samo zbog daljine tržišta i neisplativosti transporta, već zbog toga što su nam štale sve praznije. Ako Srbija namerava da ozbiljno iskoristi ovu priliku morala bi praktično da krene od nule i duplira proizvodnju junećeg mesa, naglašavaju stručnjaci. Ambiciozni poduhvat mogao bi da bude ostvariv samo uz potpunu podršku države i bankarskog sektora.

– Količine junećeg i goveđeg mesa kojima trenutno raspolažemo su male za potrebe Kine, a stočari teško mogu da se upuštaju u ozbiljne investicije ukoliko nemaju sigurnog kupca i dugoročne garancije. Jer ovo je najskuplja proizvodnja u poljoprivredi – smatra Vojislav Stanković, agroekonomski analitičar. Ako bismo odmah startovali sa značajnom finansijskom podrškom govedarskog sektora trebalo bi nam najmanje sedam do osam godina da obezbedimo potrebne izvozne količine.

– Treba imati u vidu i da nam je potrošnja junećeg mesa na najnižem nivou u Evropi, oko četiri kilograma po stanovniku. I svaki rast standarda uticaće i na rast potrošnje – napominje naš sagovornik.

Prošle godine Srbija je proizvela 77.000 tona junećeg mesa što je istorijski najlošiji rezultat. To je posledica višegodišnjeg lošeg stanja u poljoprivredi. Poređenja radi, Srbija je 1986. godine imala proizvodnju od 142.000 tona ove vrste mesa.

– Kina je daleka destinacija, kako bi se kompenzovali troškovi transporta? Pitanje je da li možemo da obezbedimo količinu, kvalitet i kontinuitet i da se sve to ne svede na jednu isporuku – kaže Stanković. On ističe da EU nedostaje oko 300.000 tona mlade junetine godišnje i da bi za Srbiju to verovatno bio rentabilniji posao, ali da svakako priliku sa Kinom ne treba ispuštati.

Kakva nam je početna pozicija u trgovni sa Kinom jasno pokazuju podaci o izvozu. Prema podacima Ministarstva trgovine koje je „Politika” nedavno objavila 2015. godine na to tržište nije otišao ni kilogram mesa iz Srbije. Do novembra prošle godine izvezeno je svega sto tona i to – svinjskih iznutrica. Kao najveći problem stručnjaci navode to što se do sada polovina srpskog izvoza svodila na izvoz žive stoke i to teladi, čime smo rasprodavali svoj potencijal.

Izvor: Politika

Ostavite komentar

error: Content is protected !!