Vesti

Radni dan za žene na selu – od jutra do sutra

Žene na selu, Foto: Nesvil

Ivanjica – Žene na selu rade 20 sati dnevno u domaćinstvu koje nije njihovo vlasništvo-većina njih bez dana radnog staža i mogućnosti da decu upišu u vrtić.
,,Moj dan počinje u pola pet, ulazim u štalu, prvo očistim, prostrem i onda počnem da muzem krave. Kad pomuzem, ložim vatru, stavljam doručak, ručak, pa posle krećem na njivu. Moj radni dan traje od 18 do 20 sati. Sad trenutno na njivi žene puno ne rade, čekamo da se `dogna` kukuruz, pošto se bere mašinski i mi istovaramo ručno u salaš”, kaže Čelka Jovanović iz ivanjičkog sela Prilike.
Ženski rad nije priznat ni prepoznat u poljoprivredi i domaćinstvu.

Čelka Jovanović,selo Prilike, Foto: Agropress

Obično se muškarci vode kao zaposleni na poljoprivrednom gazdinstvu, dok žene na selu rade u njivi kao pomažući članovi domaćinstva.
Naša sagovornica dodaje da za tri ipo decenije nije imala dana odmora, a iako je majka troje dece, morala je da rasporedi svoje obaveze.
,,Kada sam došla pre 35 godina u kuću Jovanovića, radila sam u firmi, morala sam ujutru da poranim, da namirim stoku, da odem na posao, a kada dođem, presvučem se i odem na njivu, od jutra do mraka, zavisi koji su sezonski radovi. Na odmor za 35 godina nigde nisam otišla, ko ima više stoke ne može da ode jer nema kome stoku da ostavi. Tri generacije u kući je bilo, stariji su se poštovali i ostajali da gledaju decu, a mi smo mlađi išli da radimo poljoprivredu. Sada stariji rade, a mlađi u kući“, kaže Čelka za Agropres.
Iako su kada treba da rade najbrojnije u selu, samo 13 odsto njih su vlasnice domaćinstava. Kao majke, u neravnopravnom su položaju u odnosu na žene koje žive u gradu i one koje su zaposlene.
,,Majka sam troje dece, radila sam 27 godina i ostala bez posla. Čekala sam starosnu penziju i ostvarila 14 hiljada dinara. Da mi nisu uveli dve godine za treće dete radnog staža imala bi veći prosek penzije. Sve je skupo za decu, majke sa sela koje ne rade kao što je to slučaj sa mojom snajom, ne mogu da upišu decu u vrtić, kažu da nije u radnom odnosu, a ja se pitam kako nije, kada živi na selu i radi od jutra do mraka”, dodaje Čelka i apeluje na javnost da dete poljoprivrednika treba tretirati isto kao dete zasposlenog u gradu.
Jedini izlazak za Čelku bile su svadbe i veselja koje je, kako kaže, morala da odradi jer život na selu zahteva rad od jutra.

Agropres

Ostavite komentar

error: Content is protected !!