Vesti

Rajkovići iz Priličkog Kiseljaka običnu malinu zamenili organskom i nisu se pokajali

Foto: Agropress

Ivanjica -Na padinama planine Mučanj, Miro Rajković iz sela Prilički Kiseljak, je pre pet godina posadio organsku malinu na četiri hektara.

Do odluke da konvencionalne sadnice zameni organskim, Miro je došao nakon višegodišnjeg lošeg plasmana i loše cene običnih malina.

Miro Rajković, Foto: Agropress

“Nije bilo lako da se odlučimo za organsku proizvodnju, jer smo morali ispuniti rigorozne uslove. Tri godine smo praćeni od strane sertifikovane kuće da li je sve maksimalno prirodno. Sve se radi ručno, kopanje, kosidba, plevljenje, a kao prihrana u obzir dolaze samo prirodno đubrivo, kopriva ili beli luk”, rekao je Miro Rajković za Agro pres.

Iako se u organsku proizvodnju ulaže mnogo više truda i rada negeo u konvencionalnu, a i prihodi zbog smanjene prihrane su manji, to se prema rečima voćara ipak isplati jer potražnja za organskim malinama je veća, kao i zarada.

Prerada najbolji način da se zaradi, tvrde Rajkovići, Foto: Agropress

“Zbog niske cene maline, mi smo odlučili da prekinemo sa tim načinom proizvodnje. Cena organskih je čak i do tri puta veća i tu je naša računica. Isplati se , ali mora mnogo više da se radi. Na nešem gzadinstvu angažovana je cela porodica, majka, supruga i deca i svi dajemo svoj maksimum. Proizvode prerađujemo u organske sokove, slatka i likere, a ostatak skladištimo u našoj hladnjiči i pasirsamo kupcima širom Srbije i Bosne i Hercegovine”, kaže Rajković.

Sladjana Rajković, Foto: Agropress

Dugi niz godina bavljenja voćarstvom, neveo je Rajkoviće da odfu i korak dalje tako da sad iz njihovog gazdibstava stižu i gotovi proizvodi.
“Sve što proizvedemo na našem imanju, mi to i preradimo jer samo od uzgajanja i prodaje voća ne možemo da zaradimo. Potražnja za domaćim sokovima i džemovima je izuzetno velika, a proizvodimo i smese za džem od šipurka kako bi domaćicama olakšali pravljenje džema kod kuće”, kroz osmeh priča Slađana Rajković, domaćica u poljoprivrednom gazdinstvu Netaks.

Preradom svog voća Rajkovići više ne zavise u tolikoj meri od natkupaca, već od sopstvenog rada i zalaganja što je njihov način za uspeh.

Agropress

 

Ostavite komentar

error: Content is protected !!