Vesti Video Poljoprivreda

Raspisan konkurs za dodelu podsticajnih sredstava poljoprivrednicima u Čačku (Video)

Budžet za poljoprivredu ove godine je povećan i iznosi 72,2 miliona dinara,a sredstva namenjena za podsticaj u fizičku imovinu poljoprivrednim proizvodjačima opredeljena su u iznosu od 41 miliona dinara

Raspisan je konkurs za dodelu podsticajnih sredstava poljoprivrdnicima koji će biti objavljen u izdanju Čačanskog glasa sa svim konkretnim podacima i informacijama šta je poljoprivredniku potrebno da bi konkurisao za dobijanje podsticajnih sredstava. Formulari su spremni i o petka će biti na šalteru 8 i 9 dostupni za preuzimanje,rekao je zamenik gradonačelnika,profesor doktor Radoš Pavlović na KZN.

“Apsolutno će im biti dostupna služba za poljoprivredu grada Čačka i centri za razvoj sela u Zablaću,Mrčajevcima i Trbušanima gde će moći da im se ukaže koja su to dokumenta potrebna,a manje

Rados Pavlovic/zamenik Gradonacelnika.jpg

Rados Pavlovic/zamenik Gradonacelnika.jpg

sredstava će ulagati u prikupljanje dokumenata kao i manje vremena jer će lokalna poreska administracija ubrzano izdavati uverenja o svim plaćenim obavezama”,kaže za Agropress Pavlović. On dodaje da je dodela podsticajnih sredstava jedna dugogodišnja tradicija grada Čačka,a novine koje su uvedene biće analizirane kako bi se primenile izmene,ako to bude bile neophodno.Konkurs će trajati šest meseci,a povraćaj sredstava biće na mesečnom nivou od predatog zahteva što će doprineti bržem obrtu kapitala u poljoprivrednoj proizvodnji. Mere su usaglašene sa merama resornog ministarstva.

“Digli smo maksimalni iznos sredstava,do 500 hiljada dinara,odnosno 50 odsto od same investicije,pored toga,za odrdjene mere ciljanih subvencija kao što su sistemi navodnjavanja,protivgradne mreže,skladišni kapaciteti ,sušare,kupovina poljoprivrednog zemljišta može se maksimalno ostvariti i do 600 hiljada dinara i svake godine se može konkurisati.Takodje,poljoprivrednici mogu dobiti odredjena sredstva od resornog ministarstva i dobiti sredstva od lokalne samouprave,jedino ne može biti ista investicija.Npr,kod resornog ministarstva može se konkurisati za kupovinu traktora,a na nivou grada dobiti oprma za navodnjavanje ili protivgradnu mrežu”,kaže zamenik gradonačelnika profesor doktor Radoš Pavlović.

Jedna od važnih mera koja je uvedena jeste subvencija za zagrevanje zaštićenih prostora vrućom vodom jer je zima pokazala neophodnost ovakvih subvencija,a veliko interesovanje vlada i za kupovinu poljoprivrednog zemljišta.

Grasko rukovodstvo ulaže u razvoj ruralnog područja,pre svega u lokalnu infrastrukturu ,a biće raspisan konkurs za nekategorisane atarske puteve .

“Mi smo opredeli ove godine u budžetu oko 8 miliona dinara,od Republike ćemo dobiti 60 odsto,odnosno 12 miliona što ukupno čini oko 20 miliona dinara za sredjivanje svih nekategorisanih puteva.Naše JP Gradac već je dobilo zadatke da oprdeli putne pravce”,rekao je Pavlović na KZN.

 

 

Ostavite komentar

error: Content is protected !!