Vesti

Razmena kukuruza za tovne svinje i junad

Foto: RTV

Vlada Republike Srbije dala je saglasnost Republičkoj direkciji za robne rezerve izvrši naturalnu razmenu do 10.000 tona merkantilnog kukuruza za tovnu stoku (tovne svinje i junad) sa primarnim proizvođačima koji imaju zatvoreni proizvodni ciklus.

Foto: Tanjug

Pariteti u naturalnoj razmeni su: 11,02 kg merkantilnog kukuruza za 1kg tovnih svinja i 13,76 kg merkantilnog kukuruza za 1kg tovne junadi.
Primarni proizvođači sa kojima će se realizovati naturalna razmena su fizička lica koja su nosioci aktivnog poljoprivrednog gazdinstva i pravna lica, zemljoradničke zadruge i preduzetnici čija je pretežna delatnost uzgoj svinja i  goveda. Maksimalna količina merkantilnog kukuruza po fizičkom licu – gazdinstvu je do 50.000 kg, maksimalna količina merkantilnog kukuruza za pravna lica, zemljoradničke zadruge i preduzetnike je do 300.000 kg.

Vlada Republike Srbije prethodno je usvojila zaključak o otkupu više od gotovo 22.000 tona merkantilnog kukuruza domaćeg porekla iz roda 2016. i 2017. godine, u cilju pomoći primarnim poljoprivrednim proizvođačima u saniranju posledica suše.
Podsećamo da je pored otkupa merkantilnog kukuruza, upravo u cilju saniranja posledica suše iz 2017. godine i dodatne podrške poljoprivrednim proizvođačima, do sada obezbeđena i zamena semenske pšenice za merkantilnu. Takođe, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede produžilo je i rok važenja konkursa po osnovu Pravilnika o kreditnoj podršci na osnovu koga su obezbeđeni krediti sa subvencionisanim kamatama od 1 do 3 odsto.
Izvor Agrosmart

Ostavite komentar

error: Content is protected !!