Vesti

Rusi jedu miokovačku jabuku iz zasada mladog Dobrosava Jelića

Dobrosav Jelić, mladi i uspešan voćar iz sela Miokovci, Foto: Agropress

Voćari čačanskog kraja muku muče sa prošlogodišnjim rodom jabuke. Prva klasa prodaje se za 24 dinara po kilogramu, nakupci za drugu klasu uzimaju najviše 15 dinara, dok se jabuka za preradu plaća svega 4 dinara.Oni koji su ostvarili prvu klasu jabuka sortama koje su tražene na inostranom tržištu poput 23-godišnjeg Dobrosava Jelića iz čačanskog sela Miokovci imaju unapred osiguran plasman i spremno ulaze u novu sezonu.

Zasad Jelića po najsavremenijim standardima, Foto: Agropress

“ Na 12 hektara imam voće ,odlučio sam se za voćarstvo jer iskreno mislim da će tu biti nešto, da mogu da opstanem, a da radim u firmi za platu od 25.000 dinara nemam računa. Kod sebe nemam radno vreme, odmorim kada hoću i isplaniram obaveze kako ja hoću “, objašnjava nam razlog opredeljenja za bavljenje ovom granom poljoprivrede, mladi, uspešan voćar, Dobrosav Jelić iz čačanskog sela Miokovci.
“ Sve mora da se stigne, parcele pod voćem zahtevaju veliki rad i ulaganje. Tu su dva hektara pod kruškom, trešnje, kajsije i oko šest hektara jabuke sorti crveni i zlatni delišes, red čif i jonagold.To su sorte koje su aktuelne za rusko tržište. Sa druge strane, zasad mora da bude devetka, jer zahteva usku sadnju, ali mora imati i protivgradnu mrežu, jer bez nje na selu više ne može da se radi”, kaže za Agropress Dobrosav Jelić.

Zasad Jelića po najsavremenijim standardima, Foto: Agropress

Prinosi jabuke u zasadima Jelića su ogromni. Na jednom hektaru sa 4.500 -5.000 stabala ove voćke postiže se oko 6-7 vagona.
U jabuku se najviše ulaže jer ona i donosi najbolji rod, dok kruška i trešnja, kao sezonsko voće,može da iznenadi sa lošom godinom,ali i cenom.
“ Prošle godine trešnja je imala lošu cenu, oko 40 do 50 dinara za rusko tržište, posle je regina kasnija sorta imala neku cenu koja je bila pristupačna, ali nema zarade, najbolja je sa sortama jabuke koje sam pomenuo i koje sa primenom agrotehničkih mera i protivgradnom mrežom mogu da ostvare prvu klasu koja jedino može spasiti voćara”, kaže Dobrosav za Agropress.

Zasad Jelića po najsavremenijim standardima, Foto: Agropress

Jelić dodaje da edukacija mladih poljoprivrednika može biti od višestruke koristi, jer danas seljak mora biti obrazovan.

Zasad Jelića po najsavremenijim standardima, Foto: Agropress

“ Koristio sam subvencije i prilikom podizanja zasada, kupovine sadnica, sistema za navodnjavanje i kupovine protivgradne mreže. Bez subvencija smatram da ne bi mogli da opstanemo, ali ni postignemo da ova grana poljoprivrede za nas bude profitabilna. Ja sam uspeo da ostvarim kvalitet, 90 odsto roda je prva klasa ,a da bi se to postiglo, mora se usavršavati i finansijski ulagati, jer samo za podizanje zasada neophodno je oko 40.000 evra”, dodaje Dobrosav Jelić za Agropress.

Agropress

Ostavite komentar

error: Content is protected !!