Vesti

Rusija ove godine postaje svetski lider po izvozu pšenice

Foto:RTV

Izvoz pšenice porastao je za 23 odsto na 10,6 miliona tona, a ukupna prodaja ruskih žitarica porasla je za 28,4 odsto na 16,9 miliona tona.
„Ove godine Rusija će snabdeti velikim količinama žita inostrana tržišta. Konkretno, izvoz pšenice može iznositi 32 miliona tona“, izjavio Aleksandr Korbut, potpredsednik Ruske unije za žitarice.
Prošle godine Rusija je izvezla 27,1 milion tona pšenice, iza svetskog lidera SAD. U 2016. godini ruski poljoprivrednici su imali najveću žetvu za skoro poslednjih 40 godina.

Foto:RTV

Korbut je takođe rekao da se kvalitet ruske pšenice značajno poboljšao zbog boljeg vremena.
Rusija planira da sakupi oko 130 miliona tona žitarica tokom ovogodišnje sezone, od kojih je oko 45 miliona tona predviđeno za prodaju u inostranstvo, prema saopštenju Ministarstva. Izvoz ječma se skoro udvostručava iz godine u godinu, te sada iznosi 2,52 miliona tona, dok je prodaja kukuruza porasla na 19,5%, odnosno na 1,23 miliona tona.
Ranije ove godine, ministar poljoprivrede Aleksandar Tkačev izjavio je da će prinos koji je predviđen za 2017. godinu povećati izvoz ruskog žita i pomoći državi da postane globalni lider.
Ministar je istakao važnost proširenja udela agroindustrijskog sektora u ruskoj ekonomiji. Agroindustrijski sektor trenutno čini samo četiri odsto BDP-a zemlje.
Izvor: Vostok

Ostavite komentar

error: Content is protected !!