Vesti

Ruski fitopatolozi u ariljskim malinjacima

Vlade Stanković, malinar iz sela Mirosaljci, opština Arilje, Foto: Agropress

Arilje – Udruženje Vilamet i Savez srpska malina zbog sporosti pojedinih institucija koje bi trebale da se bave stanjem u malinama pozvali su ruske fitipatologe da izađu na teren i uzorkuju biljke kako bi utvrdili da li ima bolesti u malinjacima i da li se malinjaci zaista suše.

Malinjaci Arilja, Foto: Agropress

“ Prošlogodišnja cena maline destimulisala je proizvođače koji nisu adekvatno primenili agrotehničke mere koje su stručnjaci savetovali, a mnogi u malinjake nisu ni ušli, pa su zapušteni. Česte prošlogodišnje kiše nanele su dodatne probleme u malinjacima koji su u katastrofalnom stanju”, kaže za Agropres Vlade Stanković iz udruženja Vilamet.

Vlade Stanković, malinar iz sela Mirosaljci, opština Arilje, Foto: Agropress

On dodaje da nije dovedeno u pitanje nepoverenje u stručnost domaćih fitopatologa i onih koji treba da se bave stanjem malina u Srbiji, već sporost koja ne ide na ruku malinarima jer očekuju da ukoliko ima problema,odmah na licu mesta treba da se rešavaju.

Malinjaci ariljskog kraja, Foto: Agropress

“ Ruski fitopatolozi išašli su na teren i za 15 dana očekujemo izveštaj . Stanje u malinjacima je alarmantno i smatram da smo već zakasnili,ima prisustvo dizimela, pucanja stabala usled manje i nedovoljne zaštite kao i nedovoljnog odvodnjavanja i navodnjavanja, truleži korena,ali pravu i tačnu situaciju imaćemo za oko dve nedelje”, kaže Vlade Stanković za Agropres.
Sa niskom cenom ove godine, srpske maline neće biti u Arilju, malinari treba da onavljaju malinjake sertifikovanim sadnim materijalom čije troškove i sa subvencijama ne mogu da pokriju ako je akontna cena maline 120 dinara”, dodaje Stanković za Agropres.

Agropress

Ostavite komentar

error: Content is protected !!