Вести

Руски фитопатолози у ариљским малињацима

Vlade Stanković, malinar iz sela Mirosaljci, opština Arilje, Foto: Agropress

Ариље – Удружење Виламет и Савез српска малина због спорости појединих институција које би требале да се баве стањем у малинама позвали су руске фитипатологе да изађу на терен и узоркују биљке како би утврдили да ли има болести у малињацима и да ли се малињаци заиста суше.

Malinjaci Arilja, Foto: Agropress

“ Прошлогодишња цена малине дестимулисала је произвођаче који нису адекватно применили агротехничке мере које су стручњаци саветовали, а многи у малињаке нису ни ушли, па су запуштени. Честе прошлогодишње кише нанеле су додатне проблеме у малињацима који су у катастрофалном стању”, каже за Агропрес Владе Станковић из удружења Виламет.

Vlade Stanković, malinar iz sela Mirosaljci, opština Arilje, Foto: Agropress

Он додаје да није доведено у питање неповерење у стручност домаћих фитопатолога и оних који треба да се баве стањем малина у Србији, већ спорост која не иде на руку малинарима јер очекују да уколико има проблема,одмах на лицу места треба да се решавају.

Malinjaci ariljskog kraja, Foto: Agropress

“ Руски фитопатолози ишашли су на терен и за 15 дана очекујемо извештај . Стање у малињацима је алармантно и сматрам да смо већ закаснили,има присуство дизимела, пуцања стабала услед мање и недовољне заштите као и недовољног одводњавања и наводњавања, трулежи корена,али праву и тачну ситуацију имаћемо за око две недеље”, каже Владе Станковић за Агропрес.
Са ниском ценом ове године, српске малине неће бити у Ариљу, малинари треба да онављају малињаке сертификованим садним материјалом чије трошкове и са субвенцијама не могу да покрију ако је аконтна цена малине 120 динара”, додаје Станковић за Агропрес.

Agropress

Оставите коментар

error: Content is protected !!