Nekategorizovano

Seoski turizam u procvatu, etno domaćinstva puna gostiju

Rade Mitrović, selo Trešnjevica, Foto: Agropress
Vlade Mitrović, Foto: Agropress

Turizam u celom svetu preživljava teške trenutke i mnogi, možda neće dočekati narednu godinu, ali to izgleda ne važi za srpske domaćine koji su pribegli seoskom turizmu i otvorili vrata svojih seoskih ognjišta za domaće, a i strane posetioce.

Jedno takvo domaćinstvo nalazi se u Arilju, prestonici maline, na 650 metara nadmorske visine u selu Trešnjevica.

Rade Mitrović iz Trešnjevice, koji je pre 30 godina trbuhom za kruhom otišao u inostranstvo, rešio je da na svom vekovnom ognjištu oživi seoski turizam. Na mestu gde je nekad bilo leglo divljih životinja nikle su prve brvnare, a kako je broj posetilaca bio sve veći, na ovom imanju podignut je pravi turistički kompleks.
Tri decenije sam radio u Austriji, zaradio sam novac koji sam uložio svoju dedovinu i sagradio etno domaćinstvo te pokrenuo porodični posao”, rekao je Rade Mitrović, vlasnik ovog etno sela.

Ovo domaćinstvo oživelo je duh ariljske varošice, opremljeno najsavremenijim bazenom, a u pripremi su spa zone sa saunama, slane sobe, igrališta i sportski tereni. Ipak, sačuvana je srpska tradicija, sobe su pravljene od prirodnih materijala: drveta, kamena i cigle, a domaći specijaliteti se prave na smederevcu i u zemljanom posuđu, dok ražanj nikad nije prazan.

Pravimo kupus u zemljanom loncu, sarmu sa rebarcima, pasulj prebranac. Tu su i uštipci sa kajmakom, čvarci, pršuta, kačamak, domaća jaja na oko od koka koje sami tovimo”, rekla je Gordana Dukanac, glavna kuvarica u ovom etno restoranu.

Bežeći od gradske vreve i žurbe, posetioci nalaze mir u ovom domaćinstvu koje je okruženo zelenilom, uživaju u svežem vazduhu, prelepoj prirodi, organskoj hrani, a istorijskim znamenitostima ovog kraja.
Posetioci kažu da su obično u ovo vreme na moru, pretežno u Grčkoj, međutim, ove godine su po preporuci prijatelja rešili da odmor provedu na selu i prijatno su iznenađeni.

Agropress

Ostavite komentar

error: Content is protected !!