Vesti

Seosku školu spasila komšijska deca

Nova Varoš – Kako bi četvororazrednu školu u Gornjoj Beloj Reci sačuvali od zatvaranja, meštani iz susednih
sela upisali su jesenas u nju svoju decu, u nadi da će podstaći mlade da formiraju svoje porodice i ostanu na dedovini.
Mada u Gornjoj Beloj Reci nema dece stasale za đačku torbu u klupama seoske škole je troje đaka. Sestre Nevena i Jelena Žunić su iz Donje Bele Reke, a Jugoslav Remović iz Jasenova, i do školskih klupa pešačiće kilometrima.
A školsko zvono je 1. septembra zvonilo samo za predškolca Jugoslava Removića jer nije bilo drugih đaka. Na sreću po selo, u pomoć su im pritekle komšije, pa su se Jugoslavu pridružile sestre Žunić- Nevena ide u drugi razred, a Jelena je predškolac.
“Sa školom će nastaviti da živi i selo, i to je meni i supruzi Jadranki bio jedini motiv da decu iz škole u Donjoj Beloj Reci gde su krenula prebacimo u Gornju Belu Reku. Nadam se da će naš gest biti podstrek mladima da formiraju porodice i ostanu na dedovini . Ovde na Murtenici teški su uslovi života zbog surove planinske klime, pa mnogi sele, a ognjišta se gase”, kaže Nevenin i Jelenin otac Milijan Žunić (38).
Jugoslavu Removiću tek je pet i po godina, a iz šest kilometara udaljenog zaseoka u vrletima Murtenice u školu je došao u pratnji roditelja, oca Milana (44) i majke Ljiljane (29). Prvog dana nove školske godine u praznoj učionici dočekali su ga učiteljica Ivana Gredeljević, koja ovde službuje pet godina, i pomoćni radnik Marinko Kostić.
“I ja sam početkom osamdesetih ovde išao u školu, ali je tada u dve učionice bilo oko 40 đaka i sve je vrvelo od dečije graje. Na žalost Jugoslav je prvog dana u školi bio sam, jer se devojčica koja je ovde završila drugi razred prebacila u matičnu školu u Jasenovu, a u Gornjoj Beloj Reci i okolnim zaseocima osim njih dvoje nema druge dece tog uzrasta. Za tri godine u školskim klupama pridružiće mu se sestra Milica”, kaže otac mališana Milan Remović.
Matična škola u Jasenovu i njena izdvojena odeljenja u Kućanima i Gornjoj i Donjoj Beloj reci danas imaju svega 35 đaka i petoro predškolaca. Nekada je ova škola imala više od 200 đaka, a nastava se ovde odvijala u dve smene.
“Lokalna samouprava je uložila značajna sredstva da se renoviraju i opreme sve školske zgrade, pre četiri godine je obezbedila i kombi za prevoz nastavnika i učenika, a imamo i đačku kuhinju. Uslovi su odlični, ali na žalost nema dece, a sa malim brojem đaka kubure i druge škole u opštini– kaže direktoka OŠ „Vuk Karadžić“ u Jasenovu Dušica Popović.

Seosku školu spasila komšijska deca,Foto:Varoške novine

Bistrica bez prvaka
Sudbina Gornje Bele Reke preti i drugim selima. U najtežoj situaciji je škola u Bistrici nadomak grada, u čije klupe ove jeseni prvi put u njenoj istoriji neće sesti ni jedan prvak, a nema ni predškolaca.
-U selu je svega troje dece koja će narednih godina krenuti u školu, i tu je bojim se kraj i sela i seoske škole koja trenutno ima 26 đaka u osam razreda. U Bistrici sa jedva 300 stalnih stanovnika prosek starosti je oko 50 godina, a zakatančeno je skoro 80 kuća. Istu sudbinu narednih godina doživeće i oko 150 staračkih domaćinstava sa jednim ili dva člana –kaže meštanin Radovan S. Glavonjić.

Varoške novine / Glas zapadne Srbije

 

Ostavite komentar

error: Content is protected !!