Вести Животна средина

Сибирску плаворепку орнитолози пронашли на Тари

Сибирска плаворепка први пут ухваћена у Србији, фото: НП Тара

Бајина Башта – Током редовног праћења сеобе и прстеновања птица на планини Тари ухваћена

је нова врста птице за Србију, а ради се о сибирској плаворепки (Tarsiger cyanurus).

Ова врста је веома редак гост у карпатском басену и до сада је хватана свега неколико пута у Словенији, Мађарској, Румунији.

„Орнитолози Ненад Спремо и Дејан Ђапић ухватили су један млади примерак ове прелепе птичице у орнитолошку мрежу. Још увек се не зна одакле је по први пут стигла у наше подручје. Претпостваља се да је залутала или да су је донели ветрови. Током претходних година прстеновано је неколико хиљада птица, али је ово најзанимљивија врста која је до сада регистрована“, рекао је за РИНУ Ранко Милановић из НП Тара.

Птица је ухваћена приликом редовног мониторинга и прстеновања, која већ неколико година заједно реализују биолози НП Тара и орнитолози Природњачког музеја из Београда и Друштва за заштиту и проучавање птица.

„На Тари је до сада регистровано око 140 врста птица. Станиште је и изузетно ретких врста, попут сурог орла, а овде се може пронаћи око 10 гнездећих парова. Примећене су и дугорепа сова, као и мала сова величине око 15 центиметара која је најмања је у Европи“, рекао је Ранко.

Природно станиште сибирске плаворепке јесу земље Русија, Монголија, али се може видети и у Јапану, Кореји и Кини. У Европи су њена гнежђења потврђена само на крајњем истоку Финске.

Током сеобе ретко се бележи у Европи, с обзиром да зимује у југоисточној Азији и индијском подконтиненту.

Агропресс / Рина

Оставите коментар

error: Content is protected !!