Vesti

Siguran plasman srpske borovnice – zaključak sa seminara proizvođača borovnica koji je u Srbiji organizovao “ Atp Irrigation“

Foto: Agropress

Srpske borovnice pronaći će mesto na evropskom tržištu. Holandska kompanija “ABB Grovers” otvoriće u Orašcu do sada najveći otkupni centar,
sa kapacitetom od 50 tona dnevno. Generalni direktor, Fred Douven, istakao je da je Srbija veoma pogodna za uzgoj borovnice, jer ima idealnu nadmorsku visinu i druge klimatske uslove i da bi borovnice mogle postati specifičan srpski brend.

Fred Douven, Foto: Agropres

“Kvalitet srspkih borovnica je izuzetno visok. Posebna njihova prednost jeste što sazrevaju početkom juna, kada je na evropskom tržištu svojevrsan vakum, jer su Španci završili sa berbom, a Poljaci nisu još počeli. Međutim, srpski proizvođači moraju da zadovolje standarde koje evropsko tržište očekuje. Mi smo tu da ih posavetujemo i da sarađujemo sa njima, kako bi što više napredovali. Naše potrebe za borovnicom su velike, tako da otvaranjem otkupnog centra, gotovo je izvesno da će sve srpske borovnice naći plasman na evropskom tržištu”, izjavio je Douven za Agro pres.
Na pitanje kolika će biti otkupna cena, Douven je odgovorio da još uvek ne zna jer to zavisi od ponude i potražnje na tržištu, ali cena srpske borovnice, ističe, nikad nije niska i da uzgajivači mogu dobro da zarade. Prošlogodišnja prosečna otkupna cena iznosila je 6 evra, a slična se, prema rečima poznavaoca, očekuje i ove godine.
Da je borovnica biljka budućnosti, prepoznali su i brojni voćari iz Srbije koji su se odlučili na njen uzgoj. Minja Jeremić je u Valjevu na hektar površine zasadio 2500 hiljade sadnica,a pre dve godine i ovog leta očekuje prvi rod.

Minja Jeremić, Foto: Agropres

“Ovo će biti prva godina za plasman. Za jedan hektar očekujem rod oko tonu i po, Odlična je vest što se u Srbiji otvara holandski otkupni centar, jer nećemo imati bojazni za plasman borovnica ”, kaže Jeremić.
Ali da bi se od borovnica zaradilo, mora i da se uloži.
“U zasade sam do sad uložio oko 40 hiljada evra, i to bez protivgradne zašite. Koristio sam subvencije države, ali sam dosta uložio i iz ličnih sredstava. Sistem za navodnjavanje je veoma bitan, kao i korišćenje supstrata bez kojih plod ne bi mogao da opstane. Mnogo se uložilo u sve, očekivanja su velika i u proizvodnju sam ušao jer sam siguran u plasaman proizvoda, naročito sad kad je otvoren najveći otkupni centar ”, izjavio je za Agro Pres Minja Jeremić.

Denis Kosovac, živi i radi u Kazahstanu, ali se odlučio na povratak u domovinu i sadnju borovnica u Valjevu.

“Nakon duge analize, odlučio sam se za uzgoj ovog voća. Srbija ima dobre klimatske uslove, moguće je dostići visok kvalitet proizvoda, a otkupna cena iz godine u godinu je bila zadovoljavajuća. Ono što bi jedino mogao biti problem, a što sam saznao iz razgovara sa drugim uzgajivačima, jeste radna snaga kad dođe do berbe,a li o tom mogućem problemu ću razmišljati ako do toga dođe”, kaže Kosovac.

 

Denis Kosovac, Foto: Agropres

Da bi se postigao vrhunski kvalitet borovnica, Mile Radisavljević, vlasnik firme “ATP IRRIGATION ” naglašava da je neophodna konstantna hemijska provera vode i zemljišta.

Mile Radisavljević, Foto: Agropres

“Naši proizvođači moraju da znaju, da je neophodno imati kvalitet prve plus klase, koja je skuplja po kilogramu. Da bi se to dobilo moraju se raditi hemijske analize vode i zemljišta i na zasadima formirati sistemi za navodnjavanje, jer dovoljna količina vode je neophodna za dobar razvoj plodova borovnica. Preporučuje se navodnjavanje dva puta nedeljno na težim, dok se na peskovitijim zemljištima preporučuje učestalije navodnjavanje sa manjim količinama vode. Kada borovnica uđe u pun rod, u svojoj šestoj i sedmoj godini života, poželjno je imati svakodnevno 30 – 40 m3 vode po hektaru u periodu berbe”, naglasio je Mile Radisavljević.

Foto: Agropres

Kako bi svim uzgajivačima na njbolji način predstavili sve benefite uzgoja ovog voća, “ ATP IRRIGATION” organizovao je seminar na kom su predstavljeni najbolji evropski proizvođači supstrata od kojih zavisi rod, ali i druge olakšice koje pomažu ostavrivanju potrebnog kvaliteta za izvoz na evropsko tžište.

Agropres

Ostavite komentar

error: Content is protected !!