Vesti

Sjenički sir pod oznakom zaštite geografskog porekla

Foto: besplatne-slike.net
Foto: besplatne-slike.net

Srpskoj poljoprivredi je potrebno što više lokalnih brendova sa oznakom geografskog porekla, izjavio je ministar poljoprivrede Branislav Nedimović.

Kako je rekao, Sjenički sir je dobar primer kako može da se poveća konkurentnost proizvoda i njegova cena.

On je tokom posete sjeničkoj mlekari Beni komerc rekao da ona proizvodi 170 tona sira godišnje i da je to jedan od brendova sa oznakom geografskog porekla, na čemu insistira Ministarstvo poljoprivrede.

Što više imamo proizvođača sa oznakom geografskog porekla poljoprivreda postoja konkurentnija, a onda možemo da dobijemo veću cenu. Priča o Sjeničkom siru je jedna od najvalitetnijih, ako to ne uradimo na ovom mestu ne znam gde drugo možemo to da promovišemo”, naveo je Nedimović.

Ministar je predstavio vlasniku mlekare koji mu finansijski potencijali stoje na raspolaganju i kako sve Ministarstvo poljoprivrede može da mu pomogne po pitanju opreme i prerađivačkih kapaciteta.

“Na nama je da podržimo uspešne projekte, a ovo definitivno jeste takav projekte. Dajemo podsticaje za muzne krave koje su umatičene, zatim podsticaje za ovčarstvo, kao i premiju po litru mleka za koju plaćamo sedam dinara”, naveo je Nedimović.

On je naglasio da neće biti ista premija za sve, kao i da će se od 1 januara 2018. u zavisnosti od kvaliteta plaćati premija. “Ko bude imao kvalitetnije mleko davaćemo mu više novca. Da razdvojimo kvalitet od nekvaliteta, da ne bude svima isto”, rekao je ministar.

On je naglasio da je priča o mleku dosta kompleksna stvar i da je bilo problema u prethodne dve godine zbog problematičnih odnosa između EU i Rusije i mogućnosti koja je tada postojala da Srbiju preplavi mleko iz EU.

Nedimović je istakao da je država zaštitnim merama uspela da odbrani tržište i da je trenutno situacija mnogo bolja. “Ssto se tiče četvrtog kvartala isplate premije za mleko, 16. marta će biti isplaćivana na ovom prostoru”, dodao je ministar.

Nedimović je napomenuo da je tržište to koje opredeljuje kolika je cena, što zavisi od toga kolika je potražnja na tržištu za mlekom i prerađevinama od mleka.

On je rekao da smo se kao zemlja orijentisali na tržište pre skoro 20 godina i da sada nema nazad, kao i da više ne postoji centralna planska privreda i priča o paritetima.

“Posebno insistiramo na preređivačkoj industriji i na otkupnim centrima, kao i samom uzgoju goveda. Već u aprilu ćemo razgovarati i sa prarađivačima koji u okruženju, u drugim državama, da probamo da napravmo način kako da cirkuliše roba i kako da imamo ovde što više otkupnih tačaka. Jer, ako ima šanse za preradu onda ima i veće cene”, dodao je Nedimović.

Konsultant Beni komerca za sertifikaciju proizvoda sa geografskim poreklom – Sjeničkog sira Slaviša Dunjić je zahvalio Nedimoviću što je pokazao koliko su državi važni porizvođači tradiocinalnih proizoda koji nose ime geografskog porekla.

“Ohrabrio je sve individaulane proizođače sa područja Peštera, kao i prarađivače. Pokazao je kakve država preduzima mere da bi se stimulisao razvoj poljoprivrede u sjeničkom kraju, kao i ostalim i u ostalim regionima”, naveo je on.

Izvor: Tanjug, B92

Ostavite komentar

error: Content is protected !!