Vesti

Sklopljeni ugovori sa tri banke za poljoprivredne kredite u opštini Čajetina

Foto: RTV

Čajetina – Opština Čajetina preko Privrednog društva „Zlatiborski eko agrar“ na razne
načine pruža podršku poljoprivrednim proizvođačima, između ostalog i putem kredita, navodi se na sajtu opštine. Ovih dana završen je i potpisan ugovor o kreditiranju sa tri banke, a to su: Inteza, Komercijalna i Direktna banka. Inače, za subvencije je ove godine izdvojeno 25 miliona dinara.
Za kratkoročne i dugoročne kredite kod tri banke sa kojima je PD „Zlatiborski eko agrar“ sklopilo ugovor, a to su: Inteza, Komercijalna i Direktna banka, poljoprivrednim proizvođačima sa teritorije opštine Čajetina opredeljena su dva miliona dinara .

Foto: Agropress

„Opština Čajetina, odnosno „Zlatiborski eko agrar“ ovom merom pokriva kamatu tako da poljoprivrednicima ostaje da vraćaju glavnicu. Ono što je interesantno, prošle godine je ova mera dobro iskorišćena i podignut je 21 kredit od čega je 15 korišćeno za kupovinu stoke, što je vrlo značajno jer doprinosi povećanju stočnog fonda Opštine“, kaže Katarina Murić iz „Eko agrara“.

Foto: Agropress

Ono što je bitno napomenuti jeste da se sa podnošenjem zahteva za kreditiranje počelo, i da će trajati do utroška opredeljenih sredstava. Da bi uzeli kredit, nije potrebno da poljoprivredni proizvođači budu klijenti ovih banaka, već samo da imaju registrovana poljoprivredna gazdinstva . Subvencionisani krediti se daju, po želji klijenta, od 12 do 48 meseci, a iznos koji se kreditira je od 50 000 do 2 miliona dinara. Što se tiče daljih subvencja, Eko agrar je u aprilu sproveo konkurs za podršku i subvencije, a u maju su vršene kontrole podnetih zahteva kako bi se, nakon saglasnosti Opštinskog veća, početkom juna moglo pristupiti isplati nakon čega se očekuju novi pozivi od sredstava koji su preostali po prethodnom pozivu.
„Svi pozivi koji su bili u prethodnom mesecu biće raspisani i tokom juna tako da poljoprivredni proizvođači koji nameravaju da ulažu, ili su vršili nabavke u okviru svojih gazdinstava, mogu da konkurišu tokom juna. Mi ćemo uz pomoć medija i putem SMS poruka blagovremeno obavestiti proizvođače o datumu i roku podnošenja zahteva po novom pozivu“, napominje direktor PD „Zlatiborski eko agrar“, Vladimir Bojović.
Za subvencije je u ovoj godini opština Čajetina opredelila 25 miliona dinara.

Agropress

Ostavite komentar

error: Content is protected !!