Vesti

Slanina i čvarci prehranili seljake

Foto: Top Press

Topola – U novembru i decembru selom se širi poseban miris, pršuta, kobasica, roštilj, čvarci samo su deo proizvoda koje vredni domaćini prerade od svinje koju tove čitave godine.Svinjokolj je običaj koji i danas obezbeđuje hranu za nekoliko meseci domaćinstvu na selu.

Foto: Top Press

„Hladno vreme pogoduje obradi mesa pa zbog toga kad se završi sa jesenjim poslovima na imanju mi se posvetimo pripremi mesa. Svinja namenjena za klanje se najčešće hrani preko cele godine . Ako početkom marta ubacimo prase u lagani tov ima sasvim dovoljno vremena da do decembra dostigne 200-230 kilograma . U tom periodu tovljenik će prosečno konzumirati oko tri kilograma hrane dnevno, troškove ishrane smanjuje upotreba trave ili deteline u ishrani tokom letnjeg perioda. Takođe mogu se koristiti pomije, stari hleb i sve što nam pretekne od hrane kao i sve iz bašte što je višak“, objašnjava Dule Mirković za TopPres.

Foto: Top Press

Meso svinje koja se hrani na taj način mnogo je kvalitetnije i neuporedivo ukusnije od onoga koje možemo kupiti po mesarama i trgovinama, tvrde domaćini. Računica je jasna u njihovom odgoju jer od tovljenika iskoriste preko 80 odsto.

„Od svinje koju redimo na svom gazdinstvu skoro da se ništa ne baca. Deo mesa ide na sušenje, deo u šnicle za zamrzivač a ono što nije pogodno za to samelje se i od toga se pravi kobasica i malo mlevenog mesa za sarmu ili punjenu papriku. Isto tako deo slanine ide na sušenje a ostatak u kazan gde se topi mast i prave čvarci. Od iznutrica se pravi kavurma osim debelih crevaca koja idu na sušenje“, rekao je Mirković.

Na taj način obezbedi se hrana celoj porodici što je velika ušteda.

„Prase u martu košta oko 6000 dinara, oko 300 dana traje tov i za to vreme se utroši oko 900 kilograma hrane. Skoro polovina te hrane ne košta nas ništa jer je to iz domaćinstva otpad. Ako biste sve što se dobije od te svinje kupili u kasapnici trebalo bi mnogo više novca. Recimo jedan kilogram suvih crevaca košta oko 900 dinara , kilogram čvaraka 800 dinara, kilogram kobasice košta oko 600-700 dinara. Pečenica košta 500-600 dinara za kologram a nije ni približnog kvaliteta kao domaća iz pušnice. Dakle rashodi koje imate da nabavite i uhranite svoju svinju su ispod 150 evra a da biste kupili sve što od nje dobijete potrebno vam je nešto malo ispod 500 evra“, smatra Mirković.

Top Press, Agropress

Ostavite komentar

error: Content is protected !!