Vesti

Slez, najbolji borac protiv virusa i prehlada

Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija

Kada su u pitanju lekoviti čajevi, slez treba da ima posebno mesto u kućnoj apoteci

Beli je više zastupljen, jer se od davnina koristi za odbranu od različitih bolesti. Odličan je borac protiv virusa i prehlada, olakšava iskašljavanje, ublažava simptome astme i jača imunitet. U Srbiji ga najviše ima na rečnim ostrvima i ritovima pored Tise, Dunava, Save, ali i drugih reka.

Čaj od belog sleza povoljno deluje u slučaju kašlja, bronhitisa i plućnog katara. Preporučuje se kao lek protiv bronhijalne astme i početne faze tuberkuloze pluća, katara u mokraćnom mehuru, bolnog mokrenja ili teškoga zadržavanja mokraće. To je trajna biljka mesnatog, jakog i razgranatog korena bele boje. Iz korena izbijaju najpre zeleni i okruglasti listovi, a zatim nekoliko stabljika koje dosežu visinu do 2 metra. Listovi na stabljici prilično su veliki, naborani, trokrpasti i debeli, s obe strane obrasli pustenim dlačicama. Listovi su srebrnastosive ili sivozelene boje. Iako je delotvoran u celosti, lekoviti sastojci su najviše skoncentrisani u korenu. Onaj koji se vadi prve godine je najkvalitetniji, jer ima najviše sluzi. Kasnije postaje deblji i tvrđi, pa i manje efikasan.

Prvo se oguli i osuši na temperaturi od 60 do 70 stepeni, da ne bi potamneo, a sluz se razložila, pa zatim isecka. Čaj se koristi i u lečenju upale debelog creva, dijareje i povraćanja (odraslih i beba). Smiruje sluzokožu želuca, posebno u kombinaciji sa kamilicom. Nije štetan ni za bebe stare nekoliko dana, pa može da im se ispira nos kada je zapušen… Priprema se tako što se iseckan koren drži oko dva sata u hladnoj, prokuvanoj vodi, da se sluz potpuno ekstrahuje. Čaj se zatim procedi i pije nekoliko puta dnevno, po želji može da se zagreje. Koren belog sleza nikako ne sme da se kuva, jer se tada izdvaja skrob, pa je napitak gust i mutan. Sluzi u korenu ima najviše u oktobru, na kraju vegetacije i tada bi koren trebalo da se vadi.

Crni slez ima slično dejstvo kao i beli. Potiče sa Istoka, ima crveno-crne dekorativne cvetove koji ukrašavaju bašte. Lepi cvetovi su najlekovitiji, kod nas su zastupljeni od juna do kraja septembra. Kada se oberu, pažljivo se suše na tamnom i vetrovitom mestu. Cvetovi sadrže sluz, tanin i antocijanski glikozid altein. Pomažu u lečenje istih zdravstvenih tegoba kao i beli slez. Ova biljka voli humusna, topla, sunčana i od vetra zaštićena zemljišta. Čaj se priprema tako što se u 2,5 dl vode stavi jedna kašičica crnog sleza i ostavi preko noći. Ujutru se čaj zagreje, procedi i pije. Za oblog se koristi talog od proceđenog čaja, koji se meša sa ječmenim brašnom i malo vode. Kaša se malo zagreje, stavi na pamučnu ili lanenu krpu, pa na bolno mesto.

U slučaju disajnih problema preporučuje se sirup od belog sleza, koji je posebno delotvoran za decu. Za pripremu su potrebna dva limuna, 200 g šećera i po dve supene kašike sušene žalfije, anisa, korena belog sleza i lanenog semena. Limun se dobro opere i isecka na kockice, stavi u šerpicu i pomeša sa šećerom i biljnim sastojcima, sve se prelije sa 2 dl vode i kuva dvadesetak minuta. Zatim se skloni sa ringle i ostavi da se ohladi, pa procedi kroz gustu gazu. Sirup se uzima tri puta dnevno po kašičicu.

Protiv čira na želucu preporučujemo takođe čaj od ov biljke . Dve kašičice crnog ili belog sleza prelijte šoljicom hladne vode i ostavite nekoliko sati. Pre upotrebe lagano zagrejte. Ujutro i uveče, na prazan želudac, u razmacima i u manjim gutljajima popijte šoljicu toplog čaja.

Izvor,Agrosmart

Ostavite komentar

error: Content is protected !!