Vesti

Sneg i mraz jesu oštetili cvetne pupoljke, ali to ne znači da neće biti roda

Tomo Jelić iz čačanskog sela Miokovci na 5 hektara uzgaja voće ,od čega je jedan hektar pod kajsijom. Kajsija ima kratak period zimskog mirovanja i jedino kod ove voćne vrste mogu se uočiti oštećenja na cvetnim pupoljcima.

Tomo Jelić, vočar iz sela Miokovci, Foto: Agropress

“ Kajsija ima kratak period zimskog mirovanja i u ovom trenutku oštećenja na cvetnim pupoljcima su oko 50 do 60 odsto,ali ukoliko se nastave niske temperature od 5 do 6 stepeni ispod nule,oštećenja će biti veća”, kaže za Agropress Tomo Jelić.
On dodaje da su voćari nemoćni kada su u pitanju niske temperature.
“ Što se tiče suše,možemo da uvedemo sisteme za navodnjavanje,što se tiče grada ,imamo protivgradne mreže,ali ovo je viša sila i nema mehanizama kojima mi možemo da utičemo,Nije ovo ni prva ni poslednja godina da je bilo ovakvo vreme,nećemo praviti katastrofu od toga,” dodaje Jelić za Agropress.

Slična situacija,ako ne i lošija kada je u pitanju kajsija bila je prošle godine u aprilu kada je kajsija formirala plodove,pa su pojedini voćari imali pretpeli ogromne štete u voćnjacima.Sa voćnjakom Jelića,to nije bio slučaj.
“ Prošle godine u aprilu,tačnije 12.aprila sličnu situaciju d tim što je vegetacija daleko više otišla i već su bili formirani plodovi ,a rod sam imao najveći u odnosu na prethodnih 7,8 godina.Sve zavisi od ekspozicije terena,odnosno položaja voćnjaka”,kaže Jelić za Agropress.
Voćarima preostaje da obilaze voćnjake,pratimo situaciju kako se odvija i za sada najveća opasnost preti kajsiji,ukoliko se nastave niske temperature. Dovoljno je da od cvetova ostane 20 odsto i da rod bude zadovoljavajući.

Agropress

Ostavite komentar

error: Content is protected !!