Vesti Poljoprivreda

Sneg pade na behar, na voće: Martovske padavine opet napravile problem poljoprivrednicima, strepe i za ovogodišnji rod

Foto: RINA

Čačak – Martovski sneg nije iznenadio, ali je ponovo obeshrabrio voćare u čačanskom kraju.

Padavine i niske temperature najveću štetu pričinile su zasadima kajsije i jagodičastom voću. Aleksandar Stojanović voćar iz sela Miokovci kod Čačka svakog jutra obilazi svoje zasade i nada se das temperatura neće preći ispod nule, jer to bi za rane sorte bilo pogubno, piše RINA.

„U najvećem problemu je kajsija, slično vreme je bilo prošle godine i rod je bio desetkovan, prihodi su bili drastično smanjeni. Mi ne možemo ništa uradimo, poprilično smo nemoćni. Tokom toplog perioda krenula je vegetacia i svi pupoljci koji su bili otvoreni sada su uništeni. Još je rano da se govori kolika će šteta biti, nekad može biti dovoljno i 20 odsto zdravih pupoljaka da donese sasvim zadovoljavajući rod“, kaže Aleksandar za RINU.

Stručnjak za voćarstvo, dr Aleksandar Leposavić, ističe da je pored kajsije zbog izmrzavanja u opasnosti i drugo rano voće koje je već iscvetalo.

„Zbog nepovoljnih vremenskih uslova u prethodnom ni situacija u malinjacima nije obećavajuća. Rane sorte breskve koje su ušle u fazu cvetanja, takođe će pretrpeti oštećenja. Ako bude bilo još snega i niske temperature se nastave situacija će se dodatno pogoršati. Prvo netipično toplo vreme, a zatim nagla zahlađenja stvorile su dobru podlogu za razvoj bolesti i štetočina“, rekao je Leposavić.

Iako je još uvek rano za bilo kakve prognoze, voćari ističu da ovakve vremenske prilike neće uticati na rod jabuka i višanja jer su njihovi pupoljci još uvek potpuno zatvoreni. Ovakvi vremenski uslovi nisu neuobičajeni za ovo doba godine i oštećenja se mogu javiti na ranim vrstama i sortama voćaka dok komercijalne vrste poput šljive takođe nisu ugrožene.

Agropres / RINA

Ostavite komentar

error: Content is protected !!