Vesti

Sonja Gugović- Recept za uspeh je saradnja sa mladim poljoprivrednicima, a recept za kiseli kupus,bravo sorta, so i izvorska voda

Sonja Gugović, Foto: Agropress

Za dobar kiseli kupus jedini recept je so,voda, sorta bravo i dosta napora, kaže Sonja Gugović koja u čačanskom selu Zablaće već godinu dana proizvodi i pakuje “ kiso” kupus.
Oko 70 tona kiselog kupusa prošle godine Sonja je plasirala na domaće tržište,a da je proizvela više, imala bi kome prodati, jer kvalitetom se već prve poslovne godine izborila za svoje tržište.

Sonja Gugović, uspešna poljoprivrednica iz Zablaća, Foto: Agropress

“ Ove godine ću ostaviti 160 tona svežeg, kolko će biti ukiseljenog videćemo, ali to je maksimum koji mogu da ostvarim sa trenutnim kapacitetima ovog objekta” ,kaže ova mlada poljoprivrednica iz čačanskog sela Zablaće .
Sonja je proizvodnju kiselog kupusa započela kada je cena ovog povrća bila 5 dinara i upravo je ta niska cena inicirala ideju da okupi mlade ljude iz kraja i sa njima započne poslovnu saradnju.
“ U čačanskom kraju na oko 300 hektara se gaji kupus,a sa niskom cenom mnogi od proizvodjača nemaju račun ni da kupus vade sa njive. Ukoliko sklopim dogovor unapred sa cenom i količinom,oboje imamo interes da radimo i zaradimo. Prioritet za saradnju dala sam mladim ljudima koji imaju usitnjena gazdinstva i koji nemaju nameru da napuste selo jer tvrdim da posla ima i da može da se radi i zaradi. Svojim stavom hoću da dokažem da mladi na selu imaju budućnost,da ih pokrenem u ideji da svoje napuštene i zakorovljene njive iskoriste, da započnu sopstveni biznis i shvate da mogu biti uspešni ljudi “, dodaje Sonja Gugović za Agropress.
Sonjini kooperanti su mladi ljudi za koje tvrdi da su joj vetar u ledja.

Sonja Gugović, malada poljoprivrednica u  čačanskom kraju za kooperante bira mlade poljoprivrednike za koje tvrdi da su se pokazali kao najodgovorniji, Foto: arhiva Agropress

“ Smatram da mladi treba da ostanu na selu i da ima dovoljno posla da mogu lagodno da žive sa svojim porodicama. Mladima treba dati šansu da ostvare svoje snove kroz poljoprivrednu proizvodnju i postanu uspešni domaćini.Moji saradnici su mladi ljudi, puni entizijazma, energije vizije “, kaže Sonja za Agropress.
Sonja će, zahvaljujući mladim kooperantima ove godine iskoristiti sve raspoložive kapacitete kada su u pitanju količine kupusa za preradu, oko 120 tona. Od ove količine ,70 tona kiselog kupusa završiće na domaćem tržištu, ukiseljen,kao ribanac, glavice kupusa i list za sarmu.
“ Domaće tržište je za godinu dana prepoznalo kvalitet robe tako da sam ponosna, pre svega na moje mlade kooperante koji proizvode kvalitet. Ponosna sam i na sebe jer fizički rad je ovde najteži, pa se može zaključiti da nedostaje muška radna snaga. Ipak, više od 100 tona kupusa treba spakovati, ali crpim energiju upravo od mladih koji veruju da zajedno možemo uspeti ,na selu koje ima šta da ponudi”, kaže Sonja Gugović za Agropress.

Recept za uspeh,prema Sonjinim rečima jeste saradnja sa mladim ljudima koji ne napuštaju svoja ognjišta,a recept za kiseli kupus jeste bravo sorta, so i izvorska voda bez hlora.

 

Agropress

 

Ostavite komentar

error: Content is protected !!