Vesti

Spekulacije oko cene maline – Na valjevskoj pijaci 300, u otkupu oko 200, dogovoreno po 120?

Na valjavskoj pijaci maline se prodavaju po 300 dinara za kilograma, a očekuje da će cena tog voća za desetak dana, kada počne berba u otkupu, iznositi oko 200 dinara za kilogram.

Maline su na pijacu doneli proizvođači iz okolnih sela, koja su na nadmorskoj visini od oko 400 metara.

Početak ozbiljnije berbe očekuje se za desetak dana kada će stići i plodovi iz malinjaka podignutih na oko 600 metara nadmorske visine.

Puna berba je tek u finišu sezone u malinjacima na oko 800 do 1.000 metara nadmorske visine, gde su maline najizdašnije i najkvalitetnije.

Očekuje se da će se cene kretati oko 200 dinara za kilogram na šta će uticati i manji rod od prošlogodišnjeg zbog niskih temperatura i vremenskih nepogoda.

Arhivska fotografija - Glas zapadne Srbije

                         Arhivska fotografija – Glas zapadne Srbije

Međutim, kako tvrdi predsednik asocijacije „Malinari Srbije“, Dobrivoje Radović, juče je u Valjevu navodno održan sastanak hladnjačara gde je dogovorena akontna otkupna cena od 120 dinara za vilamet i 140 za miker, što je kako tvrdi skandal.

„Mora se reći stop toj dogovornoj ekonomiji, a sve je dogovoreno bez proizvođača maline i naša asocijacija je apsolutno protiv takvih zakulisnih radnji na štetu proizvođača“, rekao je Radović.

Izvor: Glas zapadne Srbije

Ostavite komentar

error: Content is protected !!