Vesti Poljoprivreda

Šta će biti sa kajsijom u srpskoj prestonici ovog voća: Rod već dve godine desetkuje mraz

Foto: Agropress

Čačak – Rani mraz najveći je problem za proizvođače kajsije u Mikovcima, srpske prestonice ovog voća. Dve godine unazad rod je potpuno desetkovan, pa umesto nekoliko stotine tona kajsije, proizvođači su po aru imali samo po nekoliko kilograma ovog voća.

Nakon što je završio sa rezidbom i prskanjem, Darko Topalović svakog jutra obilazi svoje zasade kako bi sagledao štetu na voćkama, a situacija nije obećavajuća.

Mraz svake godine ubere deo roda kajsije, Foto: Agropress

„Naša rana kajsija u Miokovcima ovim mrazevima je oštećena, a ako se ovako nastavi sa niskim jutarnjim temperaturama mislim da ćemo doživeti sudbinu kao prošle godine da nam sva kajsija propadne. Bilo bi od boga ne pošteno da dve godine za redom sav rod skine mraz“, rekao je Darko.

Šta će biti sa srpskom kajsijom veliko je pitanje, jer protiv mraza ne postoji adekvatna zaštita, a Topalović ističe da će ukoliko se ovako stanje nastavi i u narednom periodu, neke od zasada pod ovom voćkom izvaditi kako bi posadio jabuke.

„S obzirom na iskustvo od ranijih godina, rešio sam da voćnjake sa četiri hektara smanjim na jedan i preorjentisaću se na jabuku jer su mi dosta sigurnija i proizvodnja i plasman. Isključivo živim od voćarstva, a ne mogu uslovno rečeno „da kravu gajim dve godine a da ne muzem ni jedne“, objasnio je Darko.

Visoke temperature uslovile su da zimsko mirovanje kod kajsije bude završeno, pa su pojedine rane sorte već cvetale a upravo njihov rod desetkovao je mraz. Proizvođači se ipak nadaju da će kasnije sorte roditi malo bolje ili će zasade kajsije zameniti neke druge voćke.

Agropress

Ostavite komentar

error: Content is protected !!