Vesti

Stamenković: Voćare uključiti u pčelarske organizacije

Foto: Agro press
Foto: Agro press

Čačak – Prošla godina je bila  najlošija godina za poslednjih 50, a možda i 100 godina pčelarenja, izjavio je predsednik Udruženja pčelara Čačak, Svetislav Stamenković, na održanoj godišnjoj skupštini ovog udruženja.
Objašnjenje za lošu prethodnu godinu Stamenković pronalazi u lošim vremenskim uslovima.
“Ceđenja bagremovog meda nije bilo jer u vreme njegovog cvetanja bile su niske temperature i kiša zato su pčele ostale u košnicama i trošile rezervnu hranu“, rekao je Stamenković.

Foto: Agro press

Foto: Agro press

On je takođe istakao značaj pčela koje povećavaju prinos biljaka.
„Pčele su su u 85 odsto slučajeva oprašivači voćnjaka samim tim povećavaju prinos jabuke, kruške, šljive, višnje, trešnje ali i ratarskih i povrtarskih kultura“, ističe Stamenković.
On je takođe govorio o načinu na koji se to radi u Americi i istakao da su oni organizovani a mi ne.

“U Americi kada je badem u punom cvetanju pčelari sele pčele na badem, a vlasnici badema , plaćaju pčelarima 75 evra po košnici, ako imate osam paša puta 75 evra to je 600 evra samo od oprašivačke funkcije, a plus med i drugi pčelinji proizvodi u Srbiji to nije slučaj i zato mi radimo na tome da i voćare uključimo u našu pčelarsku organizaciju i da im ukažemo na značaj pčela”, kaže Stamenković.

Pčelar Dragan Munitlak, foto: Agro press

Pčelar Dragan Munitlak, foto: Agro press

Pčelar iz Čačka Dragan Munitlak koji pčelari sa 50 do 60 košnica i bavi se ovim poslom preko 20 godina, ističe da je prošla godina bila najlošija u poslednjih nekoliko decenija za Pčelare.

„Uglavnom sam med plasirao u Čačku, ali u poslednje tri godine od kada je organizovan otkup izvozim za Italiju. Uglavnom se ljudi bave ovim poslom iz hobija ali uz mukotrpan rad može nešto da se i zaradi“, kaže ovaj pčelar.
On takođe naglašava da ukoliko želite da živite od pčelarstva morate imati mnogo više košnica od njega.

Agro press

Ostavite komentar

error: Content is protected !!