Vesti

Staricama u planinskim krajevima najteže pada samoća

Foto: Agropress

U zabačenim planinskim selima zapadne Srbije najviše je staračkih domaćinstava u kome samuje po jedna starica. Sedamdesetšestogodišnja Andjelija Kostić već šest godina živi sama, sporo joj prolaze dani u tišini, a putnika namernika je sve manje.

Samoća najteže pada Andjeliji Kostić iz Deretina, Foto: Agropress

“ Znaš kako je dete živeti na selu, sam, nema gore, da mi nije životinja da sa njima razgovaram, ne bih znala šta bih, kada dodje noć, a još zima i dani kraći, nema gore, upalim svetlo te mi gori celu noć, ne bih smela bez svetla da zanoćim”, jada se baka Andjelija.

Jedino društvo usamljenoj starici su domaće životinje koje gaji i na koje se navikla, kao na svoju čeljad.
“ Sa kim bih ja popričala da mi nije ovih životinja, ovde ti niko zimi ne zalazi, nemaš sa kim da progovoriš, danima, a nekad i mesecima. Moraš sa nekim da pričaš, takva je ljudska priroda, ja pričam sa mojim životinjama i zavolela sam ih “, dodaje baka Andjelija za Agropress.
Baka Andjelija nije jedina usamljena starica u planinskim selima zapadne Srbije.

Samoća jedini saputnik Leli Stojić iz sela Jelača, Foto: Agropress

U devetoj deceniji života, samoća je jedini saputnik i Leli Stojić iz pribojskog sela Jelača.
“ Opusteše sela, zatvorile se kuće, sve ostalo po jedno, dvoje, to su bogalji, jedva do lekara da odu. Mi smo se trudili da opstanu mladi, da deca ostanu na selu da nas gledaju dok smo živi, ovo je sve otišlo, opustelo, kuće se zatvoriše”, jada se baka Lela.
Opština Priboj kroz migracione procese zvanično je ostala bez šest hiljada stanovnika, a taj broj bio bi mnogo veći kada bi se nezvanične migracije za poslom uknjižile u već katastrofalan saldo opustelih sela i sve starije populacije. Briga o starima prioritet je ove lokalne samouprave i u narednom periodu, potvrdjuje Sonja Manović iz odbora za Rodnu ravnopravnost.

Sanja Manović, Odbor za rodnu ravnopravnost, Foto: Agropress

“ U našoj lokalnoj samoupravi postoji projekat “ Mi brinemo o starima” koji je finansiran sredstvima Vlade Švajcarske pre par godina i nakon završetka dobio je podršku u lokalnom budžetu da bude nastavljen sa finansiranjem. Radi se o projektu gde je implementirana kućna nega, poseta geronto domaćica u usamljenim staračkim domaćinstvima . Na ovaj način, kroz rad lokalne samouprave , Centra za socijalni rad i Odbora za rodnu ravnopravnost pružena je i pruža se adekvatna pomoć starim licima u ruralnim sredinama naše opštine”, kaže Manovićeva za Agropress.

Foto: Agropress

Iako su im na raspolaganju geronto domacice i medicinska nega, usamljene starice u zabačenim planinskim selima tvrde da im je razgovor najbolji lek da samoću prekrate u pustim selima.

Agropress

Ostavite komentar

error: Content is protected !!