Vesti

Strelci spremni za protivgradnu sezonu

Čačak – Ove sezone, protivgradni strelci sa teritorije grada Čačka zaradiće 79 hiljada dinara, obezbeđena oprema i gorivo.

Protivgradna sezona počela je 15. aprila i narednih šest meseci strelci će po komandi radarskih centara dejstovati širom Srbije.

Radarski centar Užice pokriva devet opština zapadne Srbije, među kojima je grad Čačak koji raspolaže sa 25 protivgradnih stanica.

Za razliku od većine strelaca u Srbiji, čačanski će, zahvaljujući nagradama lokalne samouprave, u toku sezone zaraditi 79 hiljada dinara, a osim neophodne opreme dobiće i gorivo.

Sa protivgradne stanice broj 63 koja se nalazi u čačanskom selu Prijevor, dva strelca spremna su da i ove godine na po komandi radarskog centra Užice dejstvuju. Na osnovu prve redovne prozivke, konsatuje se da li je toga dana stanica aktivna.

“Prozivke su svakoga dana u 10:00 sati, u 15:30 i u 20:00 časova. U slučaju da neko ima smrtni slučaj ili ne može taj dan da radi, mora se prijaviti kako bi okolne stanice pokrili taj deo reona gde ona dejstvuje. Na prozivkama se proverava ispravnost radio stanice, prisutnost i spremnost strelaca. Radarski centar Užice koji se nalazi na Tari obaveštava nas o vremenskoj prognozi. Ako je vreme lepo, oni kažu stanje je redovno-do sledeće veze, ako kažu stanje pripravnosti, onda oni naglase vreme, npr. pripravnost je od 12 sati, onda obavezno radio stanice moraju biti uključene jer istog trenutka mogu nas poslati na stanicu“, kaže Dragan Milovanović, protivgradni strelac.

On dodaje da od trenutka kada ih radarski centar Užice pozove, imaju najviše petnaest minuta da stignu i budu spremni za lansiranje rakete.

“Od momenta kada izdaju komandu da pucamo, moja je dužnost da dođem i zauzmem elemente. Od momenta komande do trenutka pucanja rakete u oblak nije više od dva minuta. Odgovornost strelaca je velika, ali i radarskog centra Užice koji izdaje komande“, dodaje Milovanović.

Osim lekarske potvrde da su sposobni da obavljaju ovaj posao, protivgradni strelci moraju biti obučeni da pravilno rukuju raketama.

“Postoje rakete koje radi poliester Priboj, koje dole imaju krilca, prilikom nošenja mora se voditi računa da se krilca ne oštete jer ona onda menja pravac. Dešavalo se da padne nekome u štalu ili dvorište, zato je od velikog značaja da se pravilno rukuje raketama.

Radarski centar Užice pokriva devet opština zapadne Srbije, među kojima je i grad Čačak koji raspolaže sa 25 protivgradnih stanica”, rekao je Milovanović.

On dodaje da ceo poligon ima oko 140 stanica, sve stanice polaze iz Radarskog centra Užice, a mi izvršavamo komande.

“Nekada se dešava da pripravnost traje 24 sata, to znači da moramo biti na vezi i čekati eventualnu komandu da krenemo ka stanici”, kaže Miladin Milovanović, protivgradni strelac angažovan na stanici broj 63 u čačanskom selu Prijevor.

Zahvaljujući lokalnoj samoupravi koja je kupila dovoljan broj raketa, čačanski strelci ne strahuju da ih neće biti dovoljno u vreme kada one budu bile najpotrebnije.

Profesor dr Radoš Pavlović sa Agronomskog fakulteta i zamenik gradonačelnika Čačka rekao je u izjavi za Agropres da grad Čačak ove godine iz budžeta, za poljoprivredu opredelio 7,175 miliona dinara za nabavku protivgradnih raketa izdvojeno je 5,5 miliona dinara.

“Trenutne rezerve raketa su 6,8 po stanici, a ukupno na teritoriji grada ima 25 stanica sa dva strelca na svakoj. Nagrade strelcima koje je izdvojio grad u iznosu od 55 hiljada dinara i RHMZ sa 24 hiljade su pristojne jer će svaki protivgradni strelac za sezonu zaraditi 79 hiljada dinara. Sanirani su i putevi do protivgradnih stanica, nabavljena je oprema za strelce, imaće obezbeđeno gorivo, a nakon tendera za nabavku protivgradnih raketa, svaka stanica imaće po 20 raketa“, navodi Pavlović.

On je dodao da se razmatraju novi sistemi protivgradne zaštite pa se sa kompanijom Trajal koja je akreditovala automatske protivgradne stanice očekuje uspostavljanje saradnje.

Izvor: Agropres

Ostavite komentar

error: Content is protected !!